"Biz başbakanımıza güvenmek istiyoruz"

ANKARA (İHA) - Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, AB'nin, Türk hükümetinin kendilerine Alevilerle ilgili durumu daha iyi gösterdiğini söylediğini ve diyalogdan kaçan tarafın daha çok Aleviler olduğu şeklinde bir izlenim içinde olduğunu ifade ederek, "Avrupa'ya giden Sayın Başbakan ve çevresi Avrupa'da başka bir Türkiye, başka bir Alevilik anlatıyor" dedi.

Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Türkiye Masası Üyesi Ricardo Serri, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ile görüşmek üzere Türkiye'ye geldi. AB Türkiye Temsilciliği'ndeki görüşme öncesinde soruları cevaplandıran Doğan, AK Parti'nin Alevi açılımı ile ilgili bir soru üzerine, Başbakan'ın Aleviler için verilen iftar yemeğinde 'Bu halledilmez gibi görünen sorunları nasıl halledeceğimizi göreceksiniz ve bunu halledeceğiz' dediğini belirterek, "Göreceğiz. Onların da şu anda ortaya koyduklarıbir projeleri yok.

Reklam
Reklam

Bunu kamuoyuna açıklarlarsa daha verimli olur, daha sağlıklı sonuçlar alınır" dedi. Diyanet'in Alevilerle ilgili bir genel müdürlük kurulması yönündeki çalışması ile ilgili bir soruya ise Doğan, "Bilmiyoruz, tartışmaya zemin olacak bir proje yok. Genel müdürlükten söz ediliyor. Ama genel müdürlükten kasıt ne, hangi yetkilerle donatılacak, devlet kurumu içinde nereye konacak? Din işlerini Diyanet İşleri Başkanlığı yürütüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı dendiği zaman bütün yurttaşları kucaklayan bir teşkilat akla gelmesi gerekir. Ama uygulamada öyle değil. Yalnız Sünni İslamın, ki onda da tüm Sünnilerin tatmin olduğunu sanmıyorum. Vahabi yaklaşımı benimseyen bir Diyanet ile karşı karşıyayız" yanıtını verdi.

Görüşme sonrasında da gazetecilere açıklama yapan Doğan, Alevilerin Türkiye'deki sorunlarıyla ilgili konuları görüştüklerini bildirdi. AB'nin, Türk hükümetinin kendilerine durumu daha iyi gösterdiğini, yani diyalogdan kaçan tarafın daha çok Aleviler olduğu şeklinde bir izlenim içinde olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"O izlenimle buraya gelmişler. Ama olayın öyle olmadığını, yani 'Alevilerin diyalogdan kaçmadığını, iftar yemeğine davet edildiğimiz zaman ilke olarak katılacağımızı söylediğimizi, ama bunun şartı olduğunu, yani Sayın Başbakanın yemekten önce Alevilerle ilgiline neler yapacağını söylemesi gerektiğini, söylediği takdirde memnuniyetle katılacağımızı, ama Başbakan'ın hiçbir açıklamaya yapmadığını, işin daha da ilginç yanı yemekte de bir açıklama yapmadığını, sadece 'kardeş' olduğumuzu söylediğini, zaten bunun da tersini iddia eden yok' dedik.

O konuda bir itilafımız yok sayın Başbakanla. Tabii şaşırıyorlar. Avrupa'ya giden Sayın Başbakan ve çevresi Avrupa'da başka bir Türkiye, başka bir Alevilik anlatıyor. Ve bizim gelişmekten yana bir kesim olmadığımız imajını yaymaya çalışıyorlar. Bunu konuştuk".

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talepleri olup olmadığının sorulması üzerine ise Doğan, böyle bir talepleri olmadığını, Aleviler'in taleplerinin zaten belli olduğunu ama istenirse ayrıca talepleri iletebileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Doğan, daha önceki başbakanların kendisini davet ettiğini belirterek, "Vatandaş ve yöneten arasındaki normal ilişki budur. 'Taleplerini bilmiyorum' diyorsa o da bir ayıp. Yani bir ülkeyi yöneten birisi için 20-25 milyon insanın sorunları varsa bu sorunları öğrenememek büyük bir zaaftır" dedi. Doğan ayrıca Alevilerin de kendi içlerinde talep birliği açısından sorul olmadığını, ancak ayrılıkların da aşılamayacak sorunlar olmadığını söyledi. Doğan, "Önemli olan barışı getirmek ve o barışı kurumsallaştırmaktır. Ben ümitliyim. Bu kadar demokrasi havarisi kesilen bir hükümet daha fazla iki yüzlü politika güdemez. Alevilerle ilgili yaklaşımlarını göreceğiz. Biz başbakanımıza güvenmek istiyoruz" diye konuştu.