Biz bu krizi az hasarla atlatırız

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk bir toplantıya katılmak üzere geldiği Antalya’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Doğuş Grubu’nun hedefinin dünyaya paralel büyümek olduğunu ve şu anda bu konuda dünyada hesap, kitap yapmanın zorlaştığını belirten Şahenk, asıl ekonomik krizin 2009’da yaşanabileceğini belirtti.

Şahenk, şunları kaydetti: “Çok gerçekçi olmak gerekir. Finansal piyasalarda olan sorunu dünya aşıyor. Esas sorun, 2009’da ekonomik büyümeyle ilgili olacak. Şimdiden buna hazırlıklı olmak lazım. Bir kere beklentilerimizi çok gerçekçi oturtmamız lazım. Belirli parametrelerde büyümemiz zor. Hiç boşuna beklenti yaratmamak lazım. Türkiye, bu kriz dönemine bankalarıyla iş alemiyle ve genel devlet bütçesiyle eski dönemlere göre çok güçlü girdi. Bu, finansal piyasalardaki olası sorunları rahat atlatmamıza neden oldu.”

Reklam
Reklam

AZ HASARLA ÇIKARIZ

İhracat piyasalarının daralan bir Türkiye’nin, dünyadaki yatırımın ve para akışının yavaşladığı bir dönemde, dünya dışındaki rakamlarla büyüme imkanı olacağına inanmaması gerektiğini ve bunun çok zor olduğunu anlatan Şahenk, şöyle devam etti:

“Dünya ile beraber Türkiye de çıkışını yapacak. Ama ihracat piyasaları daralan bir Türkiye’nin, dünyadaki yatırımın ve para akışının yavaşladığı bir dönemde dünyanın dışında rakamlarla büyüme imkanı olacağına inanmıyorum. Devlet bütçemizi çok iyi yönetiyor. Maliye Bakanı’na teşekkür ediyorum. Mali disiplini çok iyi götürüyorlar. Bağımsız kurumlarımız, Merkez Bankamız, bunun yanında BDDK’mız doğru şeyler yapıyor. Biz bu devreyi, dünyaya paralel şekilde biraz zor geçireceğiz. Ama 2010’dan sonra dünya ile paralel olarak Türkiye çıkışını devam ettirir. Ev ödevini erken yapan, bunun zamanlamasını gerçekçi yapan krizden en az hasarla çıkar. Türkiye, son 5 senede yaptığı işleri devam ettirirse, bu krizde büyüyen bir ülke olacak. Ben bu krizden diğer ekonomilere, ülkelere göre daha az hasarla çıkacağımızı düşünüyorum.”

Reklam
Reklam

IMF İLE ANLAŞMA YAPMAKTA FAYDA VAR

Türkiye’nin IMF ile ilgili anlaşma yapması konusundaki soruyu da yanıtlayan Şahenk, şöyle konuştu: “Türkiye 2001 yılına göre, yapısal reformlarını yapmış bir ülke. Tabii ki dünya ufalırken Türkiye’nin de kendisini fazla ufaltmayacak, sorun yaratmayacak bir IMF ile anlaşma imzalamasında fayda vardır. Bundan 6-9 ay önce IMF ile değil, IMF’siz devam edelim diyordum. Dünyada bir genel güvensizlik ortamı varken biz IMF’yi sigorta poliçesi gibi kullanabilirsek ne mutlu. Bugün Türkiye 2001 yılındaki Türkiye değil. Dünya 2001 yılındaki dünya değil. Türkiye şu son 5-6 senede herkese parmak ısırtmış işler yapan bir memleket. Yapısal reformlarını yapmış bir memleket. Tabii ki dünya ufalırken Türkiye’nin de kendisini fazla ufaltmayacak yani, problem yapmayacak bir IMF anlaşmasının gerçekçi olarak imzalamasında fayda var. Bundan 6-9 ay önce IMF’siz hareket edelim diyordum. Ama, dünyada genel bir güvensizlik ortamı varken IMF’yi biz bir sigorta poliçesi gibi kullanabilirsek ne mutlu bize. Ama, anlaşmanın detayını ve Türkiye’nin genel resmini gören, bunu yönetenlerin buna karar vermesi lazım.”

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ekonomik kriz Türkiye’yi teğet geçecek’ sözlerinin hatırlatılması üzerine Şahenk, şu görüşleri dile getirdi: “Mali kriz ile ekonomik krizi ayıralım. İkisi ayrı şeyler. Bir tanesi finans, para, sermaye piyasalarında olan bir krizdir. Öbürü, ekonominin yavaşladığı, işsizliğin arttığı bir dönem, makro dengelerle ilgili bir şey. Finansal krizde bakın çevrenize şöyle. Dünyada neler oldu, Türkiye’de neler oldu. Galiba hükümet orada haklı. Ama ekonomi anlamında dünya daralırken, biz de buna göre önlemlerimizi alacağız” dedi.

Kriz döneminde işçi çıkartmaların da olacağını vurgulayan Şahenk, “Maalesef dünyada bazı gerçeklere göre çalışmak zorundasınız. Ufalan bir dünyada, iş yapılamayan dünyada bazı sektörlerde işsizlik artabilir” diye konuştu.