"Biz yedek kuvvet olamayız"

KOCAELİ (İHA) - Milli Savunma Vecdi Gönül, Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Politikaları (AGSP) projeleri kapsamında '2010 Yılı Hedef Askeri Program ve Projesi'ne katılacak özel tugayın, asıl askeri unsurlar arasında değil de yedek unsurlar arasında yer verildiği için geri çekildiğini söyledi. Gönül, "Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikaları (AGSP) projeleri dalında 2010 yılı Hedef Askeri Program ve Projesi'ne bir tugayla katılmayı taahhüt ettik.

Ancak bu tugaya asıl askeri unsurlar arasında değil de yedek unsurlar arasında yer verdikleri için kendilerini ikaz ettik. 'Biz yedek kuvvet olamayız. Çünkü bu tugay mücevher bir tugay, donanımlı bir tugay' dedik. Bunu söyledik, ancak üye ülkeler taahhütlerini yerine getirmede geç kaldıkları için, 'Onları ayrı bir kategoriye koyup iyi takip edebilmek bakımından üyelerle yedek üyeleri ayırdık' dediler. Ama bu bizi tatmin etmedi. Biz kendilerine süre verdik. Bu süreye rağmen bizi asli listeye almadılar.

Reklam
Reklam

Bu nedenle bu çok özel tugaya askeri unsurlar arasında değil de yedek unsurlar arasında yer verdikleri için, Brüksel'de yapılan Troyka toplantısında kuvvetlerimizi geri çektiğimizi resmen açıkladık. Bundan sonraki süreçle ilgili olarak Türkiye'nin taleplerinin karşılanması halinde Genelkurmay Başkanlığı yeni bir planlama yapacak" dedi.

Yapılacak olan bu planın katılacağı ilk toplantıda ortaya konulacağını bildiren Vecdi Gönül, Özel Harekat Tugayı'nın geriye çekilmesiyle AB ile güvenlik ilişkilerinin askıya alınmadığını söyledi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "2009 yılında Romanya, İtalya, Türkiye'nin teşkil edeceği muhabere gruplarımızdaki çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca Kosova'daki NATO AB müşterek çalışmaları, Bosna Hersek'teki çalışmalar devam ediyor. Kongo'da Avrupa Birliği misyonuna C-130 ile belli bir mürettebatla katılmıştık. O bitti. Ama bizim asıl rezervimiz, hedef hazırlığında tahsis ettiğimiz tugayın arzu ettiğimiz, olması lazım gelen yerde bulunmayışına gösterdiğimiz bir reaksiyon" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam