Bkm: Internetten Kartlı Öddemeler Bir Yılda Yüzde 22 Arttı

İstanbul, 21 Kasım Bankalararası Kart Merkezi'nin BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile Ekim ayında toplam 50 milyar

İstanbul, 21 Kasım Bankalararası Kart Merkezi'nin BKM verilerine göre, banka kartları ve kredi kartları ile Ekim ayında toplam 50 milyar liralık ödeme yapıldı. Bu tutarın 45.5 milyar lirasında kredi kartları, 4.5 milyar lirasında banka kartları kullanıldı.
10 ayda 55.8 milyar liralık kartlı ödeme
Buna göre önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı banka kartı ile ödemelerde yüzde 31, kredi kartı ile ödemelerde ise yüzde 7.0 oldu.
BKM verilerine göre 2016 yılının ilk 10 ayında toplam 55.8 milyar lira tutarında internetten kartlı ödeme gerçekleşti. Buna göre önceki yılın aynı dönemine kıyasla internetten kartlı ödemelerde gerçekleşen artış oranı yüzde 22'yi buldu.
Kartlı ödemelerde internetin payı artıyor
Toplam kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise geçen yılın aynı döneminde yüzde 10.4 olarak gerçekleşirken, 2016 yılının ilk 10 ayında yüzde 11.5'e çıktı. Internetten yapılan alışverişler dikkate alındığında 2010 yılında yüzde 18.3 olan "3D Secure" ile yapılan güvenli ödeme işlemleri 2016 yılının ilk 10 ayında yüzde 52'ye çıktı. Böylece, internetten yapılan kartlı ödemelerin yarısından fazlası 3D Secure ile gerçekleştirildi.
Dolandırıcılık giderek azalıyorBKM dolandırıcılık istatistikleri dikkate alındığında yurtiçi fiziki POS'larda gerçekleşen her 1 milyon liralık kartlı ödemenin 2010 yılında 33 lirasında dolandırıcılık gerçekleşmekteydi. 2016 yılının ilk 10 aylık verilere göre ise her 1 milyon liralık işlemde yalnızca 8 lira dolandırıcılık işlemine maruz kalındı. Kredi kartlarının, ATM'lerin ve POS'ların tamamının chip&pin teknolojisine sahip olduğu ülkemizde, bankalarımızın dolandırıcılık izleme ve önleme yöntemlerini oldukça etkin bir şekilde uygulaması ve kartlı ödeme sektörü altyapımızın oldukça gelişmiş olması sayesinde dolandırıcılık rakamları en alt seviyelerde seyrediyor. Hedef : 2023 yılında nakitsiz toplumKamu ve özel sektörden toplam 13 bankanın ortaklığıyla 1990 yılında kurulan ve 29 halen bankanın üyesi olduğu BKM, nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturup, işletiyor ve geliştiriyor. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. (Grafik)

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz