Blackberry'nin yeni umudu Priv başarılı olacak mı?

Apple'dan önce ofis hayatını ofis dışına taşıyan, ancak daha sonra akıllı telefon piyasasında çok gerilerde kalan Blackberry, Android işletim sistemini de içeren yeni modeli Priv'i bugün piyasaya sürüyor. Hedef, üstün güvenlik düzeniyle dikkat çekmek.

Dave Lee

BBC Kuzey Amerika teknoloji muhabiri

Priv'in klavyesi kaydırmalı, yani istendiğinde dışarı çekiliyor.

Blackberry'nin öyküsünü hepimiz biliyoruz.

Apple'ın iPhone'undan çok önce akıllı telefon devrimini başlatan Blackberry olmuş, dünya çapında ofis hayatını ofis duvarları dışına çıkarmıştı.

Kullanışlı ve güvenli oluşu, Blackberry'yi uluslararası şirketlerin ve dünya liderlerinin cep telefonu haline getirmişti.

Ancak akıllı telefon sektörünün hızla gelişmesine, uygulama piyasasına ve büyüyen ekranlara ayak uyduramayınca birdenbire "sıkıcı işadamının" telefonuna dönüştü Blackberry.

Reklam
Reklam

Şirket son yıllarda geliştirdiği, anında sohbet özelliğine sahip Blackberry Messenger (BBM) ile özellikle gençler arasında büyük sükse yaptı.

Ama gençler Whatsapp ve Snapchat'e geçince BBM'nin de yıldızı söndü.

Halen Blackberry, küresel düzeyde akıllı telefon piyasasının % 1'inden azını elinde tutuyor.

Ve bugün yepyeni bir modelle piyasaya çıkıyor: Priv.

Neden yeni bir model?

Son yıllarda her yeni Blackberry modeli piyasaya sürüldüğünde, "Son zar da fırlatıldı" denmesi, neredeyse gelenek oldu.

Üstelik haksız bir yorum bu. Zira gerçek tablo, böyle değil.

Blackberry'nin 3 milyar dolar nakit parası var. Dolayısıyla daha bir süre denemelerine devam edebilir.

Priv, Blackberry'nin hem bilişim şirketi patronlarının güvendiği, hem de "normal" insanların (örneğin şirket çalışanlarının) kullanmaktan zevk alacağı ve kolay bulacağı bir telefon yaratma girişimi.

Blackberry'nin umudu, şirketleri çalışanlarının telefonlarındaki güncellemelerin kontrol edilebilecek olmasıyla etkilemek.

Ve ilk kez Blackberry, Google'ın Android işletim sistemine de sahip olacak; dolayısıyla çok daha fazla uygulamayı hizmete sunacak.

Reklam
Reklam

Sanal ortamın güvenliğinden haklı olarak kuşku duyan şirketler açısından yaygın şekilde kullanılan işletim sistemlerine Blackberry güvenliğinin sağlanması, önemli bir satış noktası olabilir.

Blackberry Priv'in büyük bir dokunmatik ekranı ve istenirse dokunmatik fare işlevini de gören, kaydırmalı klavyesi var.

Klavyesiz Blackberry'ler markanın sadık müşterilerini kızdırıyordu; bu formül herkesi memnun edecek gibi görünüyor.

18 megapiksel kameraya ve 5.4 inch'lik ekranı, yalnızca e-postalar için değil, diğer internet iletişimi türleri açısından da tatminkar görünüyor.

DTEK denilen bir sistem, kullanıcıya özel anlarda, örneğin bir uygulama bulunduğunuz yere, kameranıza veya mikrofonuza eriştiğinde, uyarıda bulunuyor.

Başarılı olur mu?

Blackberry'nin kendisi de, cep telefonlarının çok kötü sonuçlar elde ettiğini kabullenmekte.

O kadar ki, mevcut Yönetim Kurulu Başkanı John Chen, işler kısa sürede düzelmezse cihaz piyasasından çekileceğini söyledi.

Ama Blackberry'nin estetiğini çekici bulanlar da var.

Reklam
Reklam

Tüm geleneklere aykırı, kare şeklindeki ekranıyla Blackberry Passport'a, teknoloji meraklıları gülüp geçti ama moda çevrelerinde büyük ilgi topladı ve çeşitli tasarım ödülleri elde etti.

Şirketlerin başarısıyla eş anlamlı görülen Blackberry telefonları, tıpkı iyi kesimli bir takım elbise gibi statü simgesi sayılabilir.

"Blackberry kullandığınıza göre, çok önemli birşey yapıyor olmalısınız." diye düşünülüyor.

Priv'in olumsuz noktalarıysa, arka kamerasının çok iyi olmasına rağmen sadece 2 megapiksellik ön kamerasının selfie çekimleri ve Skype üzerinden video görüşmeleri için yetersiz olması.

Blackberry Priv, 700 dolarlık fiyatıyla iPhone ve diğer önde gelen Android telefonlarla benzer fiyatta.

Ya Priv başarısız olursa?Forbes'a göre, başarısızlığa uğrayan telefonlar Blackberry'nin değerinin % 10'undan daha azını oluşturuyor.

O yüzden Priv iyi iş yapmazsa Blackberry sükûnetini koruyabilir, zira şirketin güvenlik yazılım bölümü, şimdilik olası bir kaybı karşılayacak durumda.

Reklam
Reklam

John Chen bir yılda 5 milyon Priv satmak istediğini söylüyor. Apple ise son çeyreğinde 48 milyon iPhone sattı.

Blackberry Apple ve Samsung'a kıyasla fazla iddialı davranmamakla birlikte, yılda 5 milyon telefon satışı büyük bir ilerleme olacak.

Son üç ayda Blackberry sadece 800 bin cep telefonu satabildi.

Priv, tüketicileri ve iş çevrelerini etkilemeyi başaramazsa, belki de Blackberry'nin son cep telefonu olabilir.

Blackberry şirketi hayatta kalacaktır ama, belki de her zaman "hızla gelişen cep telefonu sektörüne ayak uydurmuş olsaydı, nereye varacağını" düşünerek...