Blair: "Hamas barış sürecine dahil edilmeli"

LONDRA (İHA) - Eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu barış elçisi Tony Blair, Gazze Şeridi'ni kontrol altında tutan Hamas'ın barış sürecine dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Blair, The Times gazetesinde yayınlanan mülakatında, ABD, AB, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün Hamas'ı tecrit etme politikasının işe yaramayacağını ifade etti. Uluslararası toplumun Hamas'la konuşmaya başlaması gerektiğini belirten Blair, "Benim temel yaklaşımım, böyle bir durumda herkesle konuşulması yönündedir" dedi.

Reklam
Reklam

Blair, geçtiğimiz hafta Mısır'ı ziyaret eden ABD'nin yeni Ortadoğu temsilcisi George Mitchell'le yaptığı görüşmenin ardından da, Hamas'a yönelik mevcut stratejinin işlemediğini vurgulamıştı. Ortadoğu barış süreci için artık farklı bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Blair, bununla birlikte Ortadoğu Dörtlüsü'nün resmi pozisyonunun, Hamas İsrail'i tanıyıncaya kadar örgütlü görüşmeme olabileceğini ifade etti.

Blair, "Hamas'ı barış sürecine dahil etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu sadece, Hamas uygun bir zeminde bunu yapmaya hazır olursa yapılabilir" diye konuştu.