'Blower Ve Difüzörlerin Değiştirilmesi Projesi' Ile Yılda 960 Bin TL Tasarruf

Enerji sarfiyatını yüzde 50, gürültü kirliliğini ise yüzde 28 oranında azaltan yeni arıtma sistemi 'Blower...

Enerji sarfiyatını yüzde 50, gürültü kirliliğini ise yüzde 28 oranında azaltan yeni arıtma sistemi 'Blower ve Difüzörlerin Değiştirilmesi Projesi' ile sanayiciler yılda 960 bin TL tasarruf sağlayacak.

Enerji sarfiyatını yüzde 50, gürültü kirliliğini ise yüzde 28 oranında azaltan 'Blower ve Difüzörlerin Değiştirilmesi Projesi' düzenlenen törende hayata geçirildi. S.S. Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi tarafından enerji verimliliğini sağlamak ve maliyetleri düşürerek sanayicinin rekabet gücünü artırmak amacıyla geliştirilen proje, BEBKA 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında hazırlandı.

Reklam
Reklam

YILDA 960 BİN TL TASARRUF SAĞLAYACAK

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatif Genel Müdürü Mehmet Aydın, bu projeyi maliyetinin yüzde 53'ünü BEBKA’dan hibe alarak hayata geçirdiklerini belirterek, "Bu proje ile öncelikli olarak yeil çevrenin en büyük gider kalemlerinden biri olan enerjide yüzde 44,5 enerji tasarrufu hedeflendi. Şu an itibari ile yüzde 50 nispetinde tasarruf sağlayarak öngörüleni dahi aşmış olduk. Bu sonuç gösteriyor ki bu yatırım 5 ayda kendini amorti edecek. Sonraki zamanda ise ayda 80 bin TL olmak üzere yılda toplam 960 bin TL tasarruf sağlayacak.” dedi.
Mehmet Aydın, ayrıca tesis ile önceki blowerların neden olduğu 112 desibel değerindeki gürültü kirliliğinin 80 desibele indirilerek halkın rahatsız olmasının da önüne geçildiğini söyledi.

ENERJİ PRJOELERİ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARA DAMGA VURACAK

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı İbrahim Burkay da BEBKA ile birlikte yürüttükleri çalışma ile arıtma tesisindeki teknolojiyi yenilediklerini kaydetti. Burkay, “Ben Türkiye'nin önümüzdeki 15 yıldaki ufkuna baktığımda sürdürülebilir kalkınma ve çevre ile ilgili projelerin de sürdürülebilir olacağını ve yenilenebilir projelerin önümüzdeki 20-30 yıla damga vuracağını görüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

BEBKA'nın bu konuda verdiği desteğin çok anlamlı olduğunu belirten İbrahim Burkay, bu gün açılışı yapılan tesisin örnek projelerden biri olduğunu söyledi. Burkay, kamu ve özel sektör ortaklığı ile hayata geçirilen bu projenin bölgedeki sanayicilerin çevreye olan duyarlılığını göstermesi açısından önemli olduğuna vurgu yaptı.

“İNSAN OĞLU KENDİ GELECEĞİNİ İMHA EDİYOR”

Aynı zamanda Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Yönetimi Kurulu Başkanı da olan Bursa Valisi Şahabettin Harput ise sanayicinin en yoğun yaşadığı Bursa'nın bu alandaki hassasiyetinin çok önemli olduğunu belirtti. Bu duyarlılığın en önemli örneğini sanayicilerin bir araya gelerek hayata geçirdiklerini anlatan Vali Harput, Türkiye’de pek çok kurumun bu tesisten haberi dahi olmadığını söyledi.

Tesisin Türkiye'deki örneklerinden biri olduğunun altını çizen Vali Şahabettin Harput, “15 yıl önce bu fikir etrafında buraya gelerek bu projeyi hayata geçirenleri kutluyorum. Bu gün de yine aynı sorumluluğun bir gereği olarak daha hassas bir uygulamayı hayata geçirmek durumundayız. Bursa, Türkiye’de hep bir numara olmuş ve olmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

BEBKA'nın 26 kalkınma ajansı arasında en başarılarından biri olduğunu bildiren Harput, BEBKA’nın kültür, turizm, sanayi, Ar-Ge ve inovasyon gibi konularda hazırlanan projelere destek vererek, bölgeler arası veya bölge içindeki dengesizliklerin giderilmesi açısından son derece önemli işlere imza attığını söyledi. Bursa gibi kentleşme ve sanayileşmenin yoğun olduğu yerlerde çevrenin ciddi tehdit altında olduğunun altını çizen Vali Şahabettin Harput, sözlerini şöyle noktaladı: "Bu tehdit bizim geleceğimizi tehdit ediyor. İnsan oğlu kendi geleceğini kendi eli ile imha etmekte. Kısa süreli kârlar uğruna tahribatlarla kendi geleceğini tehlikeye atıyor. Bu kabul edilemez. Buna dur demenin zamanı geldi. Bizden sonraki nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir ülke bırakmak bizim üzerimizde bir sorumluluktur. Bu proje son değil daha yeni projeleri de ele alarak çalışmalar sürdürülecektir. Ben emeği geçenleri kutluyorum."

BEBKA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Sait Cülfik yaklaşık 3 yıldır hizmet verdikleri bölgede 3 çağrıya çıktıklarını belirterek, "Bu güne kadar yapılan proje başvurularından 135 projeye destek verdik. Bunlardan biri de açılışı yapılan bu proje. Bu yıl birçok çevre ve enerji konulu projelerin açılışına katılıyoruz. Çevre ve enerji konusu Türkiye için çok önemli bir konu. Biz de bu konu üzerinde önemle duruyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

‘BLOWER VE DİFÜZÖRLERİN DEĞİŞTİRİLMESİ’ PROJESİ

Hayata geçirilen Blower ve Difüzörlerin Değiştirilmesi Projesi ile arıtma tesisinde enerji tüketimi yüzde 50, gürültü kirliliği ise yüzde 28,5 oranında azalacak. Yeni sistemle kaliteli bir arıtma sağlanırken, arıtma maliyetleri azaltılarak sanayici ortakların uluslararası ve iç piyasalarda rekabet gücü artırılacak.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında maliyeti 9 milyon TL olan projeye, 4 milyon 500 bin TL hibe alınarak başlandı. Proje bu gün itibari ile tamamlandı.

Arıtma tesisinde en fazla enerji tüketen cihazın blowerlar olduğunu tespit eden kooperatif yönetimi, buna bağlı çalışan arıtma verimini etkileyen difüzörlerin değişmesi projesini hazırladı. 15 Aralık 2011’de BEBKA’ya sunulan blower ve difüzörlerin değiştirilmesi konulu projesine onay verildi. Proje bütçesi 867 bin TL’nin yüzde 53,57’si olan 464 bin 458 bin TL’lik kısmı BEBKA’dan hibe alınarak projeye başlandı.

Reklam
Reklam

Yürütülen çalışma sonrasında örnek bir şekilde yenilenen projenin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Konuşmaların ardından tesisin kurulmasında emeği geçen ve destek veren kurum yetkililerine plaket takdimi yapıldı. Ardından kurdele kesimi ile proje faaliyete sokuldu. Açılışın ardından tesisi gezen protokol heyeti yetkililerden bilgi aldı. Tesis gezisi sırasında Vali Şahabettin Harput, şaltere basarak gürültü seviyesini 80 desibele indiren sistemin açılışını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: