"BM ABD'nin desteğine ihtiyaç duyuyor"

Birleşmiş Milletler (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM'nin ABD'nin güçlü ve aktif desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Genel Sekreter Ban, göreve geldikten sonra Washington'da Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı ilk görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bush'la aralarında Darfur krizi, Orta Doğu, İran, Irak, Somali ve Kuzey Kore'nin nükleer programı olmak üzere pekçok önemlibölgesel meseleyi ele aldıklarını belirtti.

Ban, "çok iyi bir lider" olarak tanımladığı Bush'la "çok yararlı ve çok iyi" bir görüşme yaptıklarını kaydederek BM ile ABD arasında güçlü bir ortaklığın çok önemli olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Ban, Başkan Bush ile küresel barış ve refaha ulaşmak için birlikte çalışma sözü verdiklerini açıklayarak "BM, ABD'nin güçlü ve aktif katılımına ve desteğine ihtiyaç duymaktadır, çünkü hem BM hem ABD dünyada insan haklarını, demokrasiyi, özgürlüğü, barış ve güvenlik ile ortak refahı geliştirme amacı taşımaktadır" diye konuştu.

Ban, Orta Doğu barış süreciyle ilgili bir soruya ise Orta Doğu'nun son derece endişe verici bir sorun haline dönüştüğünü belirterek özellikle Irak'taki durumun düzelmesinde uluslararası toplumun önemli bir rol oynaması gerektiğini söyledi.