Lefkoşa (AA) - Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler Barış Gücü(UNFICYP) tarafından yapılan iki toplumlu anket sonuçlarına göre, Rumların birinci tercihi üniter devlet, Türklerin birinci tercihi ise iki devletli çözüm.
Her iki toplum, birbirlerinin ilk tercihlerine tepki gösterirken, federasyon, ikinci tercih olarak toplumların konsensüs sağladığı çözüm modeli olarak teyit edildi.
BM'nin adadaki varlığı, iki toplum arasındaki ilişkiler ve muhtemel çözüm hakkında KKTC'li Türk ve Kıbrıslı Rumların görüşünü almak amacıyla UNFCYP tarafından yaptırılan iki toplumlu anketin sonuçlarına göre, iki toplumun çoğunluğu, yakın gelecekte Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olasılığına kuşkuyla bakıyor. Buna karşın yine çoğunluk, bugünkü durumun çözüm olmadığına da inanıyor.
Federal çözüm ise her iki tarafın da ikinci tercihi olarak çoğunlukta. Bu durum için "federal çözüm en iyi umut" denilen anket değerlendirme raporunda, "plan ne olursa olsun federal çözümü tamamen reddetmek, iki toplum tarafından düşünülmemektedir" ifadelerine yer verildi.
Raporda, "federal çerçeve içerisinde yaşamayı kabul edenler arasında Kıbrıslı Rumlar bir federasyon yapısını 'tahammül edilebilir' olarak değerlendirirken, Kıbrıslı Türkler ise bu yapıyı 'tatmin edici' buluyorlar" görüşü de dikkat çekti.
Raporda, Kıbrıslı Rumların yüzde 35'inin, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 30'unun federal bir çözüme kesinlikle karşı olduğu da kaydedildi.
Ankete katılanların çoğunluğu, BM'nin adada önemli rol oynadığı ve adada bulunmasının gerekli olduğu kanaatinde.Kıbrıslı Rumların çoğunluğu BM'nin Kıbrıslı Türkler lehine, Türkler de Rumlar lehine taraf olduğu görüşünde.
İki toplumun çoğunluğu UNFCYP'in adadaki varlığını destekliyor ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmadan UNFCYP'in adadan ayrılmasını istemiyor.
BM, iki toplum tarafından en çok UNFCYP, Mayın Hareket Merkezi ve Kayıp Şahıslar Komitesi'nin çalışmalarıyla biliniyor.
Anket değerlendirmesinde, her iki toplumun da kendi askeri kuvvetlerine güven duyduğu ve bu güvenin BM'ye olan güvenden daha fazla olduğu ifade edildi.
Anket sonuçları, kapıların karşılıklı geçişlere açılmasının iki toplum arasındaki güvenin artmasında etkili olmadığını da ortaya koydu.
Ankete katılan Rumların yüzde 10'u, Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 45'i düzenli olarak diğer tarafa geçiş yaptığını belirtti.