BM, Fransız askerinin de önemli rol oynadığı bir operasyonla Abidjan'ı vurdu. Hedefte, koltuğundan vazgeçmek istemeyen Devlet Başkanı Gbagbo'nun sarayı, konutu ve askeri merkezleri vardı. Şimdi Abican'da Gbagbo ve Uttara yandaşları hakimiyet için son savaşı veriyor.
Libya derken Fildişi Sahili'nden de benzer bir haber geldi; oradaki iç savaşa da uluslararası toplum müdahale etti.
İkisi de "meşru devlet başkanı benim" diyen iki siyasetçiye bağlı güçlerin son büyük çatışma için karşı karşıya geldiği Abidjan kenti BM tarafından vuruldu.
BM tarafından hedef alınan noktaların tamamı stratejik öneme sahip.
Devlet başkanlığı koltuğunu bırakmamakta direnen Gbagbo'nun konutu, ona bağlı muhafız birliğinin merkezi, devlet televizyonu binası, paramiliter güçlerin kampı ve bir silah deposu vuruldu.
Operasyonda BM Genel Sekreteri'nin talebiyle önemli rol üstlenen Fransa'da basın, Gbagbo'nun sarayının da vurulduğu iddiasında.
BM yetkilileri, "Bu hedeflerin hepsi meşruydu. Sarayda ve konutta ağır silahlar bulunuyor" diyor, saldırının amacının bu ağır silahların sivillere karşı kullanılmasını engellemek olduğunu söylüyor.
Uluslararası toplumun, koltuktan vazgeçmeyen Gbagbo'ya karşı müdahalesi en çok genel seçimlerin galibi olarak kabul edilen Alasan Uttara yandaşlarını sevindirdi.
Uttara'ya bağlı güçler artık Abidjan'ın içinde.
Hareketin sözcülerinden biri, operasyonun yapıldığı saatlerde "başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdik" dese de, başkanlık sarayı çevresinden çatışma sesleri yükseliyor.
Uttara'nın Fransa'ya atadığı büyükelçi, "Gbagbo teslim olma koşullarını müzakere ediyor" diyor. Bu arada Gbagbo'ya bağlı güçlerin komutanı Philippe Mangou, Abidjan'da Fransızların bazı mevzilerine ve stratejik köprülere düzenlediği bombardımanın ardından, uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Uttara'ya bağlı güçlerle çatışmaları durduklarını ve BM'ye ateşkes çağrısında bulunduklarını belirtti.
Olaylar nasıl bu hale geldi? Yaşananlar Fildişi Sahili'nde yıllardır süren bir mücadelenin son perdesi. 2002'de iç savaşı yaşayan ülkede, Kasım 2010 seçimlerinde sandıktan, ülkenin geleneksel hakim sınıfı değil, muhalif Uttara birinci çıktı.
Ancak uluslararsaı toplumun kabul ettiği bu sonucu, Devlet Başkanı Gbagbo kabul etmedi.
Çatışmalar son haftalarda şiddetlendi. Uttara'ya bağlı güçlerin Abican'a yürüyüşünde bine yakın sivilin öldüğü öne sürülüyor.
Üstelik BM, o ölümlerin önemli bir bölümünden Uttara yandaşlarını sorumlu tutuyor.