BM Genel Sekreteri: Arakan'da etnik temizlik riski yaşanıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arakan'daki durumun tüm bölgenin istikrarını bozabileceğini söyleyerek Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurmaları çağrısı yaptı. BM, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısında büyük artış yaşandığını ve son 24 saattte 35 binden fazla yeni ulaşan mülteci tespit edildiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arakan'daki durumun tüm bölgenin istikrarını bozabileceğini söyleyerek Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurmaları çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Kurulu'na da (BMGK) bir mektup göndererek Arakan'da şiddeti durdurmak için atılabilecek adımlara dair önerilerini sıraladı.

Gazetecilere açıklama yapan Guterres, bölgede bir etnik temizlik yaşanıp yaşanmadığına dair soruya ise "Böyle bir risk var, umarım işler o noktaya ulaşmaz" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Arakan'daki krizin kökenine inen, etkili bir çözüm planının ertelenemeyeceğini belirten Guterres, Arakanlı Müslümanlara artık vatandaşlık ya da hareket özgürlüğü, çalışma, eğitim ve sağlık hakları kazandıracak şekilde bir yasal statü verilmesi gerektiğini belirtti.

Myanmar'ın Rakhine eyaletindeki (Arakan) Müslümanlar, vatandaşlık ve tüm diğer haklardan yoksun yaşıyor.

1 günde 35 binden fazla mülteci BM, Myanmar'dan Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısında büyük artış yaşandığını ve son 24 saattte 35 binden fazla yeni ulaşan mülteci tespit edildiğini açıkladı.

25 Ağustos'tan bu yana 123 bin kişinin Rakhine (Arakan) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçtığı belirtiliyor.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu militanlarını polis noktalarına yaptığı saldırılara Myanmar Ordusu'nun büyük bir karşılık vermesinin ardından, Arakanlı Müslüman siviller evlerinden kaçmaya başlamıştı.

Kaçanların çoğu askerlerin ve Budist çetelerin köylerini yerle bir ettiğini ve Arakanlı Müslümanları bölgeden sürmek için sivilleri öldürdüklerini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Ordu ise, sivillere saldıran militanlarla savaştığını iddia ediyor.

Bölgedeki gelişmelerin bağımsız kaynaklarca doğrulanması çok zor, çünkü bölgeye giriş Myanmar yönetimi tarafından kısıtlanıyor. Ancak polis noktalarına düzenlenen saldırılardan bu yana Arakanlı Müslüman siviller, kuzeye, Bangladeş'e doğru akın etmeye başladı.

Birleşmiş Milletler son mültecilerin tam olarak ne zaman ulaştığının net olmadığını, ancak gıda ve barınma ihtiyacı duyan mültecilerin sayısında büyük artış olduğunu belirtti.

Bölgedeki iki BM kampının tamamen dolu olduğunu söyleyen BM Sözcüsü, insanların dışarıda ya da yol kenarlarında yaptıkları barınaklarda uyumak zorunda kaldığını bildirdi.

BM Durum Raporu'na göre sınıra ulaşan çoğu kişi, altı gün boyunca 50-60 kilometre yürüyor ve gıda ve suya büyük ihtiyaç duyuyorlar.

Bölgede yaşananlara yönelik tepkiler de artıyor.

'Erdoğan Suu Kyi ile görüştü'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, Myanmar fiili lideri Aung San Suu Kyi ile telefonda görüştü.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre görüşmede Erdoğan, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerindeki artışın başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada derin endişeye yol açtığını vurguladı.

Reklam
Reklam

"Türkiye'nin terörü de masum sivilleri hedef alan operasyonları da kınadığını hatırlatan Erdoğan, hadiselerin ciddi bir insani krize dönüşmesinin endişe ve infiale neden olduğuna" dikkati çekti.

Erdoğan, Türkiye'nin sorunun çözümüne yönelik çabaları desteklediğine, bu süreçte orantısız güç kullanımından uzak durulması ve sivil halkın zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğine de işaret etti.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bölgedeki gelişmeleri ele almak için Bangladeş'e gideceği açıklandı.

Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi "Güvenlik makamları bölgedeki sivillere yönelik her tür şiddete derhal son vermeli ve insani yardım ve kısa ve uzun vadeli kalkınma için yardım yapılmalı" dedi.

Suu Kyi'ye tepkiÇeçenistan ve Keşmir'in Pakistan yönetimindeki kesiminde protestolar düzenlenirken, Kırgızistan da Asya Kupası'na katılma mücadelesi maçını olası protestolar nedeniyle erteledi.

Pazartesi günü de, üst düzey bir BM insan hakları yetkilisi Suu Kyi'nin Arakanlı Müslümanları korumak için devreye girmesi gerektiğini söylemişiti.

Reklam
Reklam

Demomrasi yanlısı görüşleri nedeniyle yıllarca ev hapsinde kalan Nobel Barış Ödülü sahibi Suu Kyi, hala şiddet olaylarıyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Suu Kyi, ordunun saldırılarını kınaması için giderek büyüyen bir baskı altında, ancak hem güçlü ordu ve Arakanlı Müslümanlara karşı genelde düşmanca bir tavır takınan Myanmar kamuoyu ile karşı karşıya.

Hindistan Başbakanı Narendra Mori dün resmi bir ziyaret için Myanmar'a gitti, ancak Mori'nin konuyu ne ölçüde gündeme getireceği belirsiz.

Geçen ay, Myanmar ile ekonomik ve askeri bağlarını güçlendirmek isteyen Hindistan, 40 bin Arakan Müslümanı mülteciyi sınırdışı edeceğini duyurmuştu.

Ancak Arakanlı Müslümanları kabul edecek ülke bulmak çok zor, çünkü Myanmar bu halkı vatandaşları olarak kabul etmiyor ve Bangladeş de halen evlerinden olmuş yüzbinlerce Arakan Müslümanına ev sahipliği yapıyor.

'Zulümden kaçamayan halk': Arakanlı MüslümanlarBBC Burmaca Editörü Myanmar'da Arakanlı Müslümanların neden hedef alındığını anlatıyorDışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rohingyalı Müslümanlara zulmeden ırkçı gruplar var, Myanmar'da köklü çözüm şartAf Örgütü: Arakanlı Müslümanlara tecavüz ve işkence ediliyorMyanmar'daki şiddet: Aung Suu Kyi 'müdahale etmeli'

Reklam
Reklam