Bm Heyeti Gaziantep'te

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Yüksek Komiser Yardımcısı Janet Lim ve beraberindeki heyet, Gaziantep...

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Yüksek Komiser Yardımcısı Janet Lim ve beraberindeki heyet, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Yüksek Komiser Yardımcısı Ms. Janet Lim ve beraberindeki heyet, öncelikle Suriye vatandaşları için kurulan Gaziantep Koordinasyon Merkezi’ni gezdi. Burada Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu'ndan, koordinasyon merkezi hakkında bilgi alan Ms. Janet Lim, merkezi gezdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Janet Lim, “Biliyorsunuz ki diğer ülkelere de çok fazla rol düşüyor. Özellikle Türkiye’ye geldiğimde, Türkiye’de yapılan bütün hizmetlerden ve Türkiye’nin üstlenmiş olduğu rolden hepimiz çok etkileniyoruz. Kişisel olarak ben de çok etkilendim. Burada görmüş olduğum; özellikle bu koordinasyon merkezini ziyaret ederken, kampta olmayan insanların kayıt altına alınması çok önemli. İnsanların kayıt altına alınması çok önemli bir aşama. Gaziantep şehrinin bu konuda liderlik göstermiş olması bizi çok mutlu etti” dedi.

Reklam
Reklam

Koordinasyon merkezindeki gezisini tamamlayan Janet Lim ve beraberindeki heyet, daha sonra Gaziantep Valisi Erdal Ata'yı makamında ziyaret etti. Burada karşılıklı sohbetin ardından Lim'e yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Ata, “2 yıldan beri Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’de yoğun bir göç olayı yaşanıyor. Şu anda bizim 4 tane kampımızda 30 bin 500 civarında Suriyeli mülteci barınmakta. Tabi Türkiye Cumhuriyeti, devletimiz, imkanları ölçüsünde Suriye’den ülkemize sığınan sığınmacılara her türlü insanı yardımı yapıyor. Özellikle kampta kalanların her türlü ihtiyaçları karşılanırken, diğer taraftan kamp dışında kalan, bizim şu anki tahminlerimiz 55 bin civarında Suriyeli, şehir merkezinde yaşamakta. Nizip ilçemizde bir kısmı barınmaktadır. Onların da sağlık yardımları, diğer taraftan ihtiyaç duydukları bir takım temel gıda, giyecek ve tıbbi yardımların hepsi yine gerek devlet tarafından, gerek mahalli idareler tarafından, gerekse de insani yardım dernekleri tarafından yerine getirilip karşılanıyor. Ayrıca her gün belediyelerimiz tarafından 15 bin ekmek, Suriyelilere gönderiliyor. Bunun yanında çocuk bezi, çocuk maması gibi tıbbi yardım ve çeşitli gıda malzemeleri de Suriyelilere gönderilmekte. Rakamlar yüzde 100 doğru olmayabilir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin 1 milyar dolara yakın yaptığı bir harcama var. Gerek Birleşmiş Milletler'den, gerekse diğer ülkelerden gelen yardımlar çok az. Bugüne kadar her halde Birleşmiş Milletler'den ve Suudi Arabistan Krallığı'ndan gelen para miktarıyla, ikisinin toplamı, 80 milyon dolar civarında bir katkı yapılmış. Onun dışında çok ciddi, dişe dokunur bir yardım gelmediğini belirtmekte fayda var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Janet Lim ise, “Öncelikle bizi kabul ettiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün burada bulunmaktan dolayı mutluluğumu belirtmek istiyorum. Tabii hep Türkiye'nin cömertliğinden, misafirperverliğinden bahsediyoruz Suriyeli mültecilere gösterdiği yardımlarından dolayı. Biliyorsunuz biz bütün ülkelerde mültecilerle ilgili çalışıyoruz. Birçok ülkede büyük operasyonlarda yer alıyoruz ve söz Suriyeli mültecilere geldiğinde hep Türkiye’nin bu müstesna durumu aramızda bahis konusu oluyor. Bugün Gaziantep’e geldiğimizde vali yardımcımız ve AFAD Müdürümüzden bir brifing alma şansım oldu. Daha kampı ziyaret etmeden önce yapılanlardan çok etkilendiğimi söylemek durumundayım. Biraz önce koordinasyon merkezini ziyaret ettik. Orası için de aynı şeyi söyleyebilirim. Biz dünyanın başka yerlerinde ilerleyebilmek için, sizin yaptığınız uygulamalardan pek çok dersler çıkarabiliriz. Çok uzun zamandır mültecilerle ilgili çalışan birisi olarak, şunu belirtmek istiyorum; yapılabilecek en önemli ve ilk aktivite her zaman mültecilerin kayıt altına alınmasıdır. Zira ancak, kim olduklarını, nerede olduklarını, durumlarını bildiğimizde, biz kendileri hakkında bir planlama yapabiliriz, ihtiyaçlarını analiz edebiliriz ve onlara yardımcı olabiliriz. Biliyorsunuz kısa bir zaman önce yüksek komiserimiz buradaydı. O da ziyaret esnasında burada yapılanlardan çok etkilenmişti ve hepimize söylediği şey şu olmuştu; dünyada Türkiye'nin ne kadar önemli, ne kadar örnek bir davranış sergilediğini sürekli olarak tekrarlamak, söylemek durumundayız. Sizi Gaziantep olarak tebrik etmek istiyorum, çok önemli adımlar atmış olduğunuz için. Umuyorum ki diğer illerde de bu tür uygulamalar en kısa zamanda tekrarlanır ve koordinasyon merkezleri artar. Sizin dediğinizi tekrarlamak açısından, evet Türkiye’nin yaptıklarına kıyasla yapılan yardımlar gerekli ölçüde olmadı. Biz Mülteciler Yüksek Komiserliği olarak, her zaman hem elimizden geleni yapmaya hem de bütün dünyaya, Türkiye’ye kaynakların arttırılması için destekte bulunmaya devam edeceğiz. Tabi bizim yönetsel olarak bizzat katkıda bulunabildiğimiz malzemelerin miktarı, Türkiye'nin yaptıkları ile kıyaslanabilir ölçüde değil. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maddi değerin yanında her zaman teknik danışmanlık konusunda, dünyanın diğer yerlerindeki tecrübelerimizi aktarmak konusunda, her zaman yanınızda olduğumuzu bende tekrarlamak istiyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmaların ardından ziyaretin geri kalan bölümü, basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: