BM, İran raporunda anlaşmaya vardı

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İran ile ilgili nükleer kriz raporuna son noktayı koydu. Güvenlik Konseyi'nin oybirliğiyle aldığı kararda, Berlin'deki toplantının arifesinde Tahran ile anlaşma sağlanacağı umut ediliyor.

BM) Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunan 5 ülke (İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve ABD), İran'a uranyum zenginleştirme proğramını askıya alması konusunda çağrıda bulundu. Güvenlik Konseyi'nin Berlin'de gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantısının arifesinde, İran'a, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın taleplerine uyması gerektiği hatırlatılacak. Bağlayıcılığı olmayan rapor, 15 üyenin oybirliğiyle alındı.

Reklam
Reklam

Çin Dışişleri Bakanı Wang Guangya, "Hala 2 ya da 3 alanda ince ayara ihtiyacımız var, biz samimiyiz" şeklinde konuştu. Fakat, İngiliz yetkili Emyr Jones Parry ise "Henüz bir anlaşma yok" dedi.

ABD, Fransa ve İngiltere'nin farklı bir rapor üzerinde durduğunu söyleyen Batılı bir diplomat, "Eğer bir anlaşmaya varırsak, hızlı hareket edeceğiz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, "İran'ın uranyum zanginleştirme programını durdurması için güç kullanma yöntemlerini kabul edemeyiz" şeklinde konuştu.