BM, K.Kore'yi kınadı

Birleşmiş Milletler (AA) - BM GüvenlikKonseyi, Kuzey Kore'nin nükleer silah denemesi yapmasını kınadı.BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Japonya'nın BM Daimi Temsilcisi Kenzo Oshima, Güvenlik Konseyi'nin 30 dakika süren olağanüstü toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Kuzey Kore yetkilileri tarafından nükleer deneme yapıldığı yolundaki açıklamaları şiddetle kınamaktadır" dedi Oshima, Güvenlik Konsey üyelerinin, Kuzey Kore'yi daha fazla nükleer deneme yapmamaya, altılı görüşmelere dönmeye ve tüm nükleer programlarına son vermeye çağırdığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Japon Büyükelçi Oshima, Güvenlik Konseyinin arzusunun, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan KuzeyKore'nin nükleer silah denemesine karşı uygun biryanıt vermek olduğunu belirterek, bu yanıtın "güçlü süratli ve çok açık" olacağını söyledi.

Japon Büyükelçi, bu amaçla bugün öğleden sonra uzmanların bir karar tasarısı üzerinde çalışmalara başlayacağını bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton ise yaptığı açıklamada, Konsey toplantısının yalnızca 30 dakika sürmesinden ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin tümünün Kuzey Kore'yi kınamasından son derece etkilendiğini
belirterek, Konsey'de Kuzey Kore'yi kimsenin savunmadığını ve korumadığınıvurguladı.

Bolton, şimdi hızlı bir şekilde güçlü bir Konsey kararının alınmasını istediklerini söyledi.

Bu arada BM Genel Sekreteri Kofi Annan, bir açıklama yaparak Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığı yolundaki haberler karşısında "derin endişe" duyduğunu bildirdi.

Annan, bu denemenin, uluslararası silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasını önleme kurallarını ve şu an yürürlükte olan nükleer deneme yapılmasını yasaklayan uluslararası moratoryumu ihlal ettiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Genel Sekreter açıklamasında, altılı görüşmeleredönülmesi gereğinin altını çizerek, tüm tarafları bu sorun karşısında "yapıcı" adımlar atmaya çağırdı.