BM, Kuzey Kore'ye yaptırımı kabul etti

New York (AA) - BM Güvenlik Konseyi, 5 Temmuz'da füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore'ye yaptırım öngören kararı oybirliğiyle kabul etti.Kararın ana maddeleri şöyle:

"- Barışın ve uluslararası güvenliğin korunması için özel sorumluğuna uygun olarak hareket eden BM Güvenlik Konseyi, 5 Temmuz'dabalistik füze denemelerinde bulunan Kuzey Kore'yi kınar.

- BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'den balistik füze programına bağlı bütün faaliyetlerini askıya almasını ve bu bağlamda, füze denemeleri konusunda önceki taahhütlerine geri dönmesini ister.

Reklam
Reklam

- BM Güvenlik Konseyi, bütün üye ülkelerden, Kuzey Kore tarafından füze yapımı ya da kitle imha silahı programı geliştirmekte kullanılabilecek teknoloji, malzeme ya da füze naklinden kaçınmaları konusunda özen göstermesini ister.

- BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin itidalli davranması, gerginliği tırmandırıcı her türlü faaliyetten kaçınması ve diplomatik ve siyasi çabalarla nükleer silahların yayılması konusundaki endişelerin giderilmesi için çalışmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizer.

- BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'den derhal ve ön koşulsuz olarak altılı müzakerelere dönmesini, 19 Eylül 2005 tarihli ortak deklarasyonun hızla yürürlüğe konulması için çalışmasını ister.

- BM Güvenlik Konseyi, altılı müzakereleri destekler, hızla yeniden başlaması çağrısında bulunur ve Kuzey Kore Yarımadası'nın barışçı biçimde nükleer silahlardan arındırılması, Kore Yarımadası ile Kuzeydoğu Asya'da barış ve istikrarın korunması amacıyla, bütün katılımcılardan, 19 Eylül 2005 tarihli ortak deklarasyonun eksiksiz olarak yürürlüğe girmesi için çabalarını yoğunlaştırmasını talep eder."

Reklam
Reklam