BM yeniden devrede

Kıbrıs'a ilişkin çözüm planı üzerinde, Kopenhag Zirvesi'ne kadar bir anlaşma sağlayamayan Birleşmiş Milletler, Türk ve Rum tarafların 28 Şubat'a kadar bir sonuca ulaşması için yeniden aktif biçimde devreye girdi.

Güvenlik Konseyi, Türk ve Rum taraflarını, Genel Sekreter Kofi Annan'ın sunduğu çözüm planı üzerinde 28 Şubat'a kadar bir anlaşmaya varmak için yoğun müzakerelere girmeye çağırırken, Annan da Türk ve Rum liderlerine bir mektup gönderdi ve Ocak ayında çalışmalarını yoğunlaştırmasını istedi.

Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi, kapalı kapılar ardında yaptığı toplantıda, Kıbrıs konusunu görüştü ve çözüm planını Avrupa Birliği'nin Kopenhag Zirvesi'nde taraflara kabul ettirmek için büyük çaba harcayan Kıbrıs Özel Danışmanı Alvaro De Soto'dan brifing aldı. Daha sonra Konsey'in bu ayki Dönem Başkanı ve Kolombiya Büyükelçisi tarafından yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs Türk yönetimine de açık bir eleştiri ve çağrı yapıldı. Türk tarafının, Genel Sekreter'in girişimlerine zamanında yanıt vermemesinden üzüntü duyduğunu bildiren Konsey üyeleri, Türk tarafını, Annan'ın önerdiği takvime uygun olarak çözüme varmak için yapıcı çaba göstermeye çağırdı. Üyeler, 2 tarafın da, önümüzdeki dönemde müzakereleri sürdürme isteğini memnunlukla karşıladı.

Reklam
Reklam

Annan'ın 10 Aralık tarihinde gözden geçirerek yeniden sunduğu önerilerin, önümüzdeki haftalarda soruna çözüm bulmak için yegane bir fırsat sunduğunu belirten ve tarafların, bu önerileri zemin alarak çalışmalarını isteyen Güvenlik Konseyi, 28 Şubat'tan önce bir anlaşmaya varmak için görüşmeleri yoğunlaştırmanın önemine dikkat çekti. Konsey, Annan'ın, 2003 yılının ilk iki ayı içinde soruna çözüm bulma çabalarına da tam destek verdi ve tüm Kıbrıslıların, adanın Avrupa Birliği'ne girişinden fayda sağlayabilmeleri için mevcut olan tarihi fırsatın değerlendirilmesini istedi.

Brifingden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alvaro De Soto da, Genel Sekreter Annan'ın, Kıbrıs Türk ve Rum liderleri ile Türkiye ve Yunanistan başbakanlarına birer mektup gönderdiğini ve sorunun çözümü için Ocak ayında yoğun müzakereler yapılmasını istediğini vurguladı. Görüşülmesi gereken pek çok konu bulunduğunu bildiren De Soto, kalan süre içinde başarıya ulaşmayı umduklarını da söyledi.

Anahtar Kelimeler: