BM'de eşcinsel karşıtları yenilgiye uğradı

Azınlık gruplarına yönelik saldırı ve şiddetin kınandığı karar metninden cinsel yönelimi çıkartma girişimi Birleşmiş Milletler'de geri çevrildi.

ABD'nin BM elçisi Susan Rice oylamadan memnun

Birleşmiş Milletler'de azınlık gruplarını hedef alan ayrımcı şiddetin kınandığı karar metnine kimi ülkelerden gelen itirazlara rağmen eşcinseller yeniden dahil edildi.

ABD hükümeti, BM kararında etnik kimlik, din ve ırk gibi başlıkların yanında cinsel yönelimin de yer alması için bastırdı.

Genel Kurul'da yapılan oylamada 93 ülke ABD'nin önerisine destek verirken, 55 ülke aksi yönde oy kullandı, 27 ülke ise çekimser kaldı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Susan Rice, önerinin kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Daha önce cinsel yönelim başlığı bir grup Arap ve Afrika ülkesinin baskısı sonucu karar metninden çıkartılmıştı.

Cinsel yönelimin karar metninden çıkartılması girişimlerinde Türkiye çekimser kalmıştı.

Fakat ABD'nin ön ayak olduğu dünkü oylama sayesinde eşcinsellere yönelik şiddet yeniden BM tarafından kınama kapsamına alınmış oldu.

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch, ''Eşcinsellere BM kapsamında koruma sağlanmasına karşı çıkan ülkeler yenilgiye uğradı, bundan mutluluk duyuyoruz'' dedi.

ABD'nin BM elçisi Susan Rice, ''Cinsel yönelimleri ne olursa olsun, insan hakları ve adaletin herkesin hakkı olduğu mesajını güçlü biçimde duyurmuş olduk'' diyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, oylamanın küresel insan hakları mücadelesinde önemli bir basamak olduğu belirtildi.

ABD hükümetinin açıklamasında şöyle deniyor: ''İnsanların eşcinsel oldukları için öldürülmesinin kültürel bir izahı olamaz, bir suçtur. Farklı toplumsal değerlere veya dini hassasiyetlere dayandırılarak savunulamaz.''

Fakat oylamadan hemen önce söz alan BM Zimbabve elçisi Chitsaka Chipaziwa, cinsel yönelime karar metninde açıkça göndermede bulunulmasına karşı çıktı.

Reklam
Reklam

Chipaziwa, ''Eşcinselliği kabul etmemiz hayvanlarla ilişkiye girmeyi ya da sübyancılığı, yani birçok toplumun değerler sisteminde nefret uyandıran benzer davranışları da kabul edebileceğimiz anlamını taşıyor'' diye konuştu.

BM Genel Kurulu her iki yılda bir yargısız infaz ve ayrım gözetmeksizin insan öldürmeyi kınayan bir karar geçiriyor.

İlk kez 2008 yılında geçirilen kararda cinsel yönelime dayalı öldürme olayları da metinde açıkça kınanmıştı.

Metinde ayrıca ırk, millet, dil, din ya da etnik kimliğe bağlı azınlık gruplarının yanısıra, yerli halkların ve mültecilerin maruz kaldığı saldırı ve şiddet olayları kınanıyor.