BM'de "kritik" oylama için geri sayım

ANKARA(ANKA) – Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliklerinden birine adaylığına ilişkin Genel Kurul'daki oylama için "geri sayım başladı". Ankara, Cuma günü 192 ülkenin temsil edildiği Genel Kurul'da yapılacak ilk tur oylamada kazanmayı umuyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da, New York'ta yoğun kulis faaliyetlerini sürdürürken Türkiye'nin yurt dışındaki temsilcilikleri de büyük çaba gösteriyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin yenilenecek 5 geçici üyeliklerine ilişkin ilk seçim turu, 17 Ekim Cuma günü Genel Kurul'da yapılacak.
Türkiye, "Batı Avrupa ve diğerler" grubuna ait ve halen Belçika ve İtalya tarafından yürütülen iki üyeliğin birini kazanmak amacıyla 2003 yılından beri çalışmalar sürdürüyor. Türkiye'nin bu yarışta Avusturya ve İzlanda olmak üzere iki rakibi bulunuyor.
2009-2010 dönemini kapsayacak geçici üyelikler için Genel Kurul'da yapılacak oylamada aday ülkelerin seçilebilmesi için üçte iki gibi yüksek bir destek gerekiyor. Birinci turda istenen üçte iki destek sağlanmaması halinde oylama turlarına sonuç alınıncaya kadar devam edilecek.

Reklam
Reklam

-YOĞUN MESAİ-
Ankara, Türkiye'nin 1961 yılından beri üstlenmediği BMGK geçici üyeliğini elde edebilmesi için 2003 yılından yoğun bir çaba sürdürüyor. Bu çalışmalar, hem hükümetin üyeleri, hem de yurt dışındaki temsilcilikler aracılığıyla yürütülüyor.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cuma günü yapılacak "kritik" oylama öncesi , New York'ta son kulis çabalarını bizzat yürütüyor. Babacan, New York'taki çalışmaları sırasında özellikle BM üyesi ülkelerin kentteki daimi temsilciliklerine odaklanıyor.
Türkiye'nin, özellikle son bir yılda hızlandırdığı çabaları çerçevesinde Afrika, Latin Amerika ve Asya ülkelerine açılımlar gerçekleştirildi.
Daha önce pek temas olmayan ülkelerin devlet adamları Türkiye'ye davet edilirken "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" gibi etkinlikler düzenlendi.
Bunun sonucunda bu ülkelerden önemli bir destek gelmesi umuluyor.
Ancak oylama "gizli" yapılacağı için Ankara'nın "umutlu" olmakla birlikte "ihtiyatlı" bir tutum da sergileniyor.
Ankara'nın amacına ulaşabilmesi halinde Türkiye dördüncü defa 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde görev yapacak. Türkiye daha önce 1951-1952, 1954-1955 ve 1961 dönemlerinde geçici üye olarak Güvenlik Konseyi'nde yer almıştı.
Buna karşın, rakiplerinden Avusturya, sonuncusu 1991-1992 yıllarında olmak üzere, iki dönem Güvenlik Konseyi'nde bulundu. İzlanda ise, daha önce hiç görev yapmadı.

Reklam
Reklam

-TÜRKİYE'NİN KOZLARI-
BMGK'nde bir üyelik kazanmak amacıyla Ankara tarafından son yıllarda yürütülen kampanyada Türkiye'nin dış politikasına ışık tutan Atatürk'ün "yurtta barış, dünya barış" ilkesine ve BM Şartı'nın amaç ve ilkelerine bağlılığına vurgu yapılıyor. Sürdürülen kampanya kapsamında şu noktaların altı çiziliyor:
-BM kurucu üyesi Türkiye'nin BM faaliyetlerine yoğun bir biçimde katılıyor,
-Türkiye, Asya, Afrika, Latin Amerika, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'daki barış operasyonlarına asker, polis ve gözlemci sağlamış bulunuyor,
-Önemli miktarda insani yardım yapılıyor. Sadece 2005 yılında 25 ülkeye toplam 232 milyon dolarlık yardım sağlandı,
-Türkiye, Binyılık Kalkınma Hedefleri'nin uygulamasına bağlı,
- Enerji güvenliğinin öneminin farkında olan Türkiye, hızlı bir biçimde bir enerji merkezi haline geliyor,
- Türkiye, terör ve örgütlü suçla mücadelede önde gelen ülkelerden biridir,
- "Medeniyetler İttifakı" girişiminin öncülüğü sürdürülürken BM programlarına katkısı da artırılıyor.(ANKA)

Reklam
Reklam