NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası boyutlara ulaşan felaketleri önlemek için yeni bir girişim başlatarak, Çevre ve İnsan Güvenliği Merkezi kurmaya hazırlanıyor. Sel felaketi, kuraklık ve deprem gibi doğal afetler her yıl binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor, ardında büyük maddi hasar da bırakıyor. İspanya açıklarında yaşanan çevre felaketi, yaşanan olumsuz tablolara son örnek. Uluslararası boyutlara ulaşan felaketleri önlemek için BM yeni bir girişim başlatarak, Çevre ve İnsan Güvenliği Merkezi kurmaya hazırlanıyor.
Milyonlarca otomobilden çıkan zehirli gaz ya da endüstri artığı ile doğal yaşamı tahrip eden, ekinlerinde kullandığı kimyasal gübreyle yeraltı su rezervlerini zehirleyen, denizleri kirleten, tropik ormanları yok eden insanlar şimdi de yavaş yavaş doğanın misillemelerine göğüs germeyi öğreniyor. Bu bilinçsiz doğa savurganlığının neden olduğu sel ve orman yangını gibi afetler de eklenince, bozulan ekolojik denge dünyanın birçok bölgesinde sorunların yaşanmasına neden oluyor.
Alman Çevre ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Müsteşarı Uwe Thomas, DW'ye yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl Bonn'da faaliyet göstermeye başlayacak BM Çevre ve İnsan Güvenliği Araştırma Merkezi'nde, bu global soruna ilişkin çözüm formülleri üretileceğini söyledi. Bonn'daki merkezin tüm dünyada çevre konusundaki tüm bilgi ve deneyim alışverişine bir forum olarak hizmet görmesi planlanıyor. Bu yolla siyasi organların, karar ve tutumlarıyla çevre koşullarının değişim sürecine gelecekte daha iyi ayak uydurmasının hedeflendiği ifade ediliyor.
BM'nin bünyesinde olsa da Tokyo'daki merkeziyle bağımsız bir yapısı olan BM Üniversitesi, 1975 yılından bu yana sürdürdüğü çalışmalarında çevre sorunlarına özel bir ilgiyle yaklaşıyor. Şimdiye kadar Gana, Çin ya da Venezüella gibi bir dizi ülkede oluşturulan toplam 13 araştırma ve eğitim merkezinde, bilimsel alanda ayrıntılı altyapı çalışmaları yapılarak ve bunların sonuçları dünya örgütünün ilgili kurumlarına sunuluyor. Uwe Thomas, bu araştırma merkezlerini, üniversite kurumlarıyla karıştırmamak gerektiğini söyledi.
BM Üniversitesi, akademik dereceler dağıtmıyor, yalnızca uzmanların burada kendi alanlarında ek bilgilerle donatılmasına aracılık yapıyor. Bunun yanında doktora sürecindeki bilim adamlarına araştırma projelerinin bir bölümünü kendi bünyesinde uygulama imkanı tanıyor. Bonn'daki yeni kuruluşu esas ilginç kılan nokta ise sunduğu uluslararası kimlik. BM Üniversitesi'nin Federal Almanya'nın eski başkenti Bonn'da açacağı şubenin 2003 yılının bahar aylarında faaliyete geçmesi planlanıyor.