BM'den "gripte genetik değişim" uyarısı

BM, H5N1(kuş gribi) ve H1N1 (domuz gribi) arasında genetik değişimle yeni bir gruplandırmanın oluşmasından endişe duyuyor.

İSTANBUL (A.A) - Birleşmiş Milletler (BM) Kıdemli Grip Koordinatörü Dr. David Nabarro, H5N1 (kuş gribi) ve H1N1 (domuz gribi) arasında genetik değişimle yeni bir gruplandırmanın oluşmasından endişe duyduklarını, bu ihtimalin yüksek mi düşük mü olduğunu söylemenin mümkün olmadığını bildirdi.

IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde düzenlenen domuz gribi (H1N1) salgınındaki duruma ilişkin basın toplantısında konuşan Nabarro, "Önümüzdeki zorluk, zengin ve yüksek ülkeler arasında dayanışmayı artırarak yeterli aşının kullanılır durumda olmasını sağlamak" dedi.

Reklam
Reklam

-İHTİMAL VAR-

Kuş gribi virüsünün (H5N1) tamamen kontrol altına alınması için çalışmaların sürdürüldüğünü, ancak virüsün hala birkaç ülkede mevcut bulunduğunu ifade eden Nabarro, "Endişemiz H5N1 ve H1N1 arasında genetik değişimle yeni bir gruplandırmanın oluşması ve insanlık için nahoş bir senaryonun oluşması. Bunun ihtimalinin yüksek mi düşük mü olduğunu söyleyemeyiz. Böyle bir ihtimal olduğu için bunun gerçekleşmesini önlemeye çalışmalı ve gerçekleşmesi durumunda da hızla yanıt vermeye hazır olmalıyız" diye konuştu.

Nabarro, virüse karşı bütün ülkelerin yapması gerekenlere ilişkin olarak, virüsten etkilenen bireylerin tespit edilmesi ve doğru tedavinin sağlanmasının yanı sıra toplumların ekonomik, sosyal ve beşeri etkilerin altından kalkabilmeleri için çalışılması gerektiğini kaydederek, "Şöyle bir zorluk var; birbiriyle rekabet eden önceliklerin bulunduğu bir ortamda, afetlerin yaşandığı, insanlık trajedileriyle karşılaştığınız bir ortamda, belli bir süre zarfında ortaya çıkabilecek bir tehlikeye karşı hazırlık yapmak da kolay değil" dedi.

Reklam
Reklam

-VİRÜS ÜRETKEN DÖNEMDE ETKİLİYOR-

Dünya Bankası İnsani Kalkınma Ağı Başkan Yardımcısı Joy Phumaphi de virüsün insanları en üretken oldukları dönemde etkilediğini ve düşük gelirli ülkelerde hem virüsün bulaştığı hem de sağlıklı kişileri işlerinden ettiğini belirterek, virüsün bu ülkelerin ekonomileri üzerindeki etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Phumaphi, "Bu ülkelerde bu boyutta bir sorunla başa çıkmak için insan ve finansman kaynakları sınırlı ve yeterince hazır değiller. Hafif bir epidemik bile dünyadaki GSYH'yı 0,7 düzeyinde etkileyecektir ve yüzde 3'e kadar bir düşüş de bankanın tahminlerine göre gerçekleşebilir" diye konuştu.

Olası bir salgının yaratacağı maliyete ilişkin değerlendirmesinde Phumaphi, her ülke için maliyeti öngörmenin zorluğuna işaret ederek, bunun, ülkelerin sağlık sisteminin ne kadar güçlü olduğuyla alakalı olduğunu belirtti.

Phumaphi, "Maliyeti azaltmanın tek yolu, daha iyi hazırlıklı olmak ve mümkün olduğu kadar gerekli önlemleri almak. Bu virüs karşısında düşük gelirli ülkelerin desteğe ihtiyacı var. Aksi takdirde tehdit hepimiz için devam edecek" dedi.

Reklam
Reklam

-VİRÜS YOKSUL TOPLULUKLARA SIÇRADI-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kıdemli Teknik Grip Danışmanı Dr. Julie Hall, virüsün 3 ayda 100'den fazla ülkede görüldüğünü, yaz aylarında gelişmiş ülkelerde görülen hastalığın en yoksul topluluklara da sıçradığını, virüs bu ülkelerde yayılmaya başladıkça daha farklı etkilerin ortaya çıkacağını vurguladı.

Domuz gribinin, mevsimsel gripten farklı olarak çalışma yaşındaki kişileri yoğun olarak etkilediğine işaret eden Hall, zengin ülkelerin ve bazı ilaç şirketlerinin, düşük gelirli ülkelere aşı ve antiviral ilaç bağışlama taahhüdünde bulunduğunu kaydetti.

Hall, gribin ilk dalgasının gelişmiş ülkeleri etkilediğini, kuzey yarı küredeki ülkelerde ikinci bir dalgadan korkulduğunu belirterek, nüfusun çoğunun bağışıklığının olmadığı bir virüs söz konusu olduğunda, insanların bağışıklık sistemini güçlendirmenin zaman alacağının, bunun 3 yıl süreceğini öngördüklerini söyledi.