BM'den Pakistan'da çocuklar risk altında uyarısı

Birleşmiş Milletler, Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle, üç buçuk milyon çocuğun su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler, Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle, üç buçuk milyon çocuğun su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığı uyarısında bulundu.

BM ayrıca, şu ana dek dünya ülkelerinden talep ettiği yardım miktarının ancak çok küçük bir kısmını toplayabildiğini açıklarken, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Pakistan'daki felakete benzer bir yıkım ve acıya daha önce tanık olmadığını söyledi.

BM'nin İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, 3.5 milyon civarında çocuğun kirli suyun neden olduğu ishal ve dizanteri gibi hastalık riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, ''Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlenmiş durumda'' dedi.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü de, şu ana kadar herhangi bir kolera vakasına rastlanmamış olmasına karşın olası bir kolera salgınında onbinlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi gereken yardımın bir an önce ulaşmaması durumunda, milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini ve aşırılık yanlısı grupların da bu durumu kendi leyhlerine kullanabileceğini belirtti.

Kureyşi zor durumdaki insanların, yardımın nereden geldiğine bakmayacaklarını ve yardım sağlayan kişilerin yönlendirmesine açık hale geleceklerini de söylüyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, büyük bir sel felaketi yaşayan Pakistan'da yaptığı açıklamada, hiç bu ülkedekine benzer bir yıkıma ve acıya tanık olmadığını söyledi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile sellerden en çok etkilenen bölgelerden bazılarını gezen Ban Ki-moon, ''Geçmişte dünya çapında çok sayıda doğal afete tanık oldum ancak hiç böylesini görmemiştim'' dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, uluslararası topluma Pakistan'a daha fazla yardım etmesi çağrısı yaptı.

Reklam
Reklam

Ban Ki-moon, Pakistan'ın bugüne dek Birleşmiş Milletler'in barışgücü operasyonlarında kendileriyle omuz omuza çalıştığını, şimdi ise dünyanın Pakistan'ın yardımına koşması gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ayrıca örrgütün acil yardım fonundan Pakistan'a 10 milyon dolar daha aktaracağını açıkladı.

Böylece örgütün seller sonrası Pakistan'a aktardığı yardım 70 milyon doları buldu.

Birleşmiş Milletler daha önce Pakistan'a 459 milyon dolar yardım yapılması çağrısında bulunmuştu.

Örgüt uzun vadede ise bu ülkenin milyarlarca dolar yardıma ihtiyaç duyacağını vurguluyor.

Ölü sayısı 1500'ü aştı Temmuz ayı sonlarında başlayan Muson yağmurlarının neden olduğu seller sonucu Pakistan'da şu ana kadar en az 1500 kişi öldü.

Pakistan hükümeti sellerden etkilenenlerin sayısının 20 milyonu bulmuş olabileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler de ülkede 6 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını bildirdi.

Uzmanlar, sellerden en çok etkilenen bölgelerde salgın hastalık riskinin arttığı uyarısında bulunuyor.

Reklam
Reklam