BM'den Suriye'ye yeni temsilci

Birleşmiş Milletler (BM) Arap Ligi Suriye özel temsilciliğine, Cezayir asıllı El-Ahdar El-İbrahimi atandı.

BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Ligi Genel Sekreteri Nabil el-Arabi'nin ortak kararıyla El-Ahdar el-İbrahimi bugün itibariyle Suriye BM özel temsilcisi olarak atanmıştır" denildi.

İbrahimi'nin görevi kabul etmesinin BM Genel Sekreteri Ban tarafından memnuniyetle karşılandığı belirtilen açıklamada, atamanın "BM'nin Suriye'deki şiddetin ve çekilen acıların son bulmasını güçlü bir şekilde arzulandığının bir delili olduğu" kaydedildi.

"Suriye'deki çatışmayı diplomasi ve barışçıl bir yol ile sonlandırmak BM için bir önceliktir. Daha fazla savaş ve askeri çabalar, sadece acıları artırır ve Suriye halkının meşru taleplerini siyasi bir çözüme götürecek yolları zora sokar" ifadelerine yer verilen açıklamada, Esed rejimine ve muhaliflere barış çağrısında bulunuldu.

Reklam
Reklam

Açıklamada, Ban'ın bir kez daha önceki temsilci Kofi Annan'a barış için sarf ettiği çabalardan dolayı şükranlarını sunduğu bildirildi.

BM Suriye Gözlemci Grubu'nun ülkeyi tamamen terk etme sürecine girdiği haberleri, yeni temsilci İbrahimi'nin Suriye'deki barış sürecine yapabileceği katkılar konusunda dünya kamuoyunu endişeye sevk ediyor. BM Güvenlik Konseyi'nin 30 günlük ek süreyle Suriye için verdiği 4 aylık dönemde şiddetin giderek tırmanması, bundan sonrası için umutları kırıyor.

Güvenlik Konseyi'nin BM New York merkez binasında Rusya'nın teklifi üzerine yapmayı planladığı Suriye konulu toplantı ise hiçbir üyenin katılmaması nedeniyle ertelendi. Toplantı için yeni bir tarih de verilmedi.

(A.A)

Anahtar Kelimeler: