"BM'nin çalışmalarını destekliyoruz"

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Türkiye'nin BM'nin çalışmalarını örgüte üye olduğu tarihten bu yana tüm olanaklarıyla desteklediğini belirterek, BM'nin 21. yüzyılda da evrensel bir kuruluş olarak işlevini sürdüreceğine inandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in Ankara Ofisi yeni binası düzenlenen törenle açıldı. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı temsilen BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNFPA (BM Nüfus Fonu) İdari Sekreter Yardımcısı Thoraya Obaid, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Neajat Arseven, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, BM'ye üye ülkelerin Ankara temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Açılış töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, BM'nin yarım yüzyılı aşkın bir süredir uluslararası barışın korunmasında, uyuşmazlıkların çözümünde, insan hakları ve özgürlüklerin yaygınlaştırılmasında vazgeçilmez bir işlev gördüğünü belirtti. BM'nin tüm insanlığın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesinde daha etkin bir kuruluş haline geldiğine işaret eden Nehrozoğlu, BM'nin Ankara Ofisi'nin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını kaydetti. Türkiye'nin BM'nin çalışmalarını örgüte üye olduğu tarihten bu yana tüm olanaklarıyla desteklediğini hatırlatan Nehrozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye son yıllarda BM'nin barışı koruma görevlerinde önemli rolller üstlenmiştir. Türkiye BM'nin yapısal ve işlevsel reform sürecini tamamlayarak 21.yüzyılda uluslararası toplumun barış ve gönencine katkıda bulunan evrensel bir kuruluş olarak işlevlerini sürdüreceği inancındadır". Nehrozoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer'in de BM'nin çabalarına özel önem verdiğini ve çalışmalarını desteklediğini bildirdi.

Reklam
Reklam

BM Türkiye Daimi Temsilcisi Alfredo Witschi-Cestari de, Türkiye'nin BM'nin kurucu üye ülkesi olarak, örgüt çalışmalarına aktif olarak katıldığını ve destek verdiğini söyledi. Cestari, dünyada sayıları az olan BM ofislerinden bir tanesinin de Türkiye'de olduğuna işaret etti. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNFPA (BM Nüfus Fonu) İdari Sekreter Yardımcısı Thoraya Obaid ise, BM Genel Sekreteri Annan'ın açılış nedeniyle gönderdiği mesajı iletti. Obaid, açılışı yapılan yeni binanın Türkiye ile BM arasındaki mevcut iyi ilişkilerin bir başka göstergesi olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından, Nehrozoğlu ve Obaid, BM'nin Ankara Ofisi yeni binasını kurdelayı keserek açtılar.