Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından BM The Global Compact'in Yönetim Kurulu üyesi olarak atandı.
Sabancı, yönetim kurulu üyeliği kapsamında The Global Compact İlkeleri'ne yönelik üst düzey stratejik danışmalık yapılmasının yanı sıra ilkelere yönelik uygulamaların takip edilmesine ve BM-iş dünyası işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacak çalışmalarda yer alacak.
Güler Sabancı ile birlikte yönetim kurulunda görev alan diğer üyeler arasında Unilever CEO'su Paul Polman, BASF SE Yönetim Kurulu Başkanı Kurt Bock, Bank of America Yönetim Kurulu Başkanı Charles O.Holliday, Milletlerarası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce) Genel Sekreteri Jean-Guy Carrier, Fuji Xerox Direktörü Toshio Arima gibi isimler yer alıyor. The Global Compact Yönetim Kurulu'nun tek Türk üyesi olan Güler Sabancı, ayrıca halen European Round Table of Industrialists'in ilk ve tek kadın üyesi, World Economic Forum'un danışma kurulu olan International Business
Council'in ilk Türk üyesi, MIT (Massachusetts Institute of Technology) Energy Initiative Uluslararası Danışma Kurulu'nun tek Türk üyesi olarak görev alıyor.
130'u aşkın ülkede 7 binin üzerinde katılımcısıyla dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi olan, iş dünyası, sivil toplum, çalışma ilişkileri ve işveren temsilcilerinden oluşan The Global Compact, Birleşmiş Milletler'in en üst düzeydeki danışma organı olarak görev yapıyor. Aday Komitesi ve yerel organizasyonların önerileriyle oluşturulan yönetim kurulu üyeleri adaylarının ataması Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından yapılıyor. 31 kişilik kurul dünyanın tüm bölgelerini ve çok çeşitli iş kollarını temsil ediyor.
Sabancı Holding, Birleşmiş Milletler The Global Compact İlkeleri'ne (Küresel İlkeler Sözleşmesi) 2007 yılında imza atmasının ardından 2009 yılında tüm dünyadan temsilcilerin bir araya geldiği Yerel Network Toplantısı'na ev sahipliği yaptı. Ayrıca 2011 yılında Sabancı Holding, The Global Compact öncülüğünde hayata geçirilen Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Bildirisi'ni imzalayan ilk Türk şirketi oldu.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ
2000 yılında başlayan Birleşmiş Milletler The Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) girişimi, Birleşmiş Milletler bölge ofisleri, çalışma örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve hükümetlerle iş dünyasını bir araya getirerek insan hakları, işçi standartları, çevre ve yolsuzlukla ilgili alanları kapsayan on evrensel ilkeyi geliştirmeyi amaçlıyor. The Global Compact bu ortak hareketin gücüyle, on ilkeyi tüm dünyada iş çevrelerinde yaygınlaştırmayı ve Birleşmiş Milletler'in hedeflerini destekleyen uygulamaları başlatmayı hedefliyor.The Global Compact şirketleri, kendi etki alanları içinde, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında temel bazı ilkeleri benimseme, destekleme ve hayata geçirmeye çağırıyor.
İHA