BM'ye deklarasyon

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler (BM) Silah Denetçileri Başkanı Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El-Bradey'in, Irak'ın sunduğu silah bildirimiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne bugün bilgi vereceği bildirildi.

Uzmanların, bildirim hakkında ilk kez görüşlerini açıklayacağı söz konusu toplantının, konseyin kapalı oturumunda yapılacağı ve TSİ 17.30'da başlamasının beklendiği belirtildi.

Yine kesin olmamakla beraber brifingin ardından uzmanların bir basın açıklaması da yapabilecekleri kaydedildi.

Reklam
Reklam

Konsey toplantısında, ABD'nin BM'deki temsilcisi John Negroponte'nin de bir konuşma yapması Washington'un görüşlerini dile getirmesi bekleniyor.
ABD Başkanı George W. Bush, Sözcüsü Ari Fleischer aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Bildirimdeki sorunlar ve eksiklikler" nedeniyle endişeli olduğunu açıklamış, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw da, belgelerin BM tarafından talep edilenleri bütünüyle içermediğini öne sürmüştü.

Diğer taraftan, konseyin veto hakkı bulunan diğer üyeleri Rusya, Fransa ve Çin tarafından yapılan açıklamalarda, Blix ve Baradey'in kanıtlaması halinde belgelerden şüphe edilebileceğine dikkat çekilmişti.