Böbrek Hastaları Kalbinize Dikkat

Düzce?Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tansu...

Düzce?Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tansu Sav böbrek hastalarının kalbine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Düzce?Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tansu Sav, 19-20 Nisan 2013 tarihlerinde Kazakistan'ın Almatı şehrinde düzenlenen “1st International Kazakh-Turkish Nephrology Workshop” toplantısında ''Cardio-Renal Syndrome'' adlı bir konferans verdi.

Kalp ve böbrek rahatsızlıklarının birbirini tetiklediğin ifade eden Sav, “Kardio-Renal Sendrom kalp ve böbreğin birbirini etkileyerek hastalanması olarak tanımlanabilir. Tiplerine göre farklı olmakla birlikte genel olarak bir hastada kalp rahatsızlığı oluştuğunda böbrek hastalığının oluşumu riskinde artış olması veya böbrek hastalığı varlığında kalp hastalığının ortaya çıkmasında bir artış olmasıdır. Kalp ve böbrek birlikte çalışarak kan basıncının düzenlenmesini, idrar atılım miktarının ayarlanmasını ve vücut sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlarlar. Bu düzen bahsedilen organlardan birinde yetersizlik olduğunda bozulur ve bundan diğer organ da etkilenir. Bu etkilenme genellikle erken müdahale ile ciddi bir hasar oluşmadan azaltılabilirken, gecikilen vakalarda kalıcı böbrek veya kalp hasarı ortaya çıkabilir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olan hastaların böbrek testlerinin takibi yapılması veya böbrek hastalığı olan hastaların da kalp fonksiyonlarının yakın takip edilmesi gereklidir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: