Bocce Okullarla Yeniden Anadolu'ya Yayılacak-TBBDF Başkan Vekili Mutlu Türkmen:

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) Başkan Vekili Mutlu Türkmen, bocceyi Türkiye'de "halk sporu" yapmak istediklerini, bu noktada önder

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF) Başkan Vekili Mutlu Türkmen, bocceyi Türkiye'de "halk sporu" yapmak istediklerini, bu noktada önder kurum olarak okulları temel hedef seçtiklerini söyledi.

Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan, Anadolu topraklarında da hüküm sürmüş Roma döneminde yaygın bir spor dalı olmasına rağmen, modern Türkiye'de 1991'den itibaren spor olarak yapılmaya başlanan bocce, 2005 yılında bowling ve dartı da kapsayan federasyonlaşmanın ardından yeniden Anadolu'da yaygın bir spor dalı olma mücadelesi veriyor.

Reklam
Reklam

Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu (TBBDF), uygulamaya koyduğu projeyle bocceyi bir "halk sporu" olarak toplumun geneline yaymayı planlıyor.

TBBDF Başkan Vekili Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern Türkiye'de ilk kez Herkes İçin Spor Federasyonu (HİS) çatısı altında yapılmaya başlanan boccenin, daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonu'na bağlı olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. Türkmen, ardından 2005 yılında bowlig ve dart sporlarını kapsayan şekilde kurulan bugünkü federasyon yapısına kavuştuğunu anlattı.

Türkmen, çağdaş dünyada yaygın olarak Çin, Fransa ve İtalya'da oynanan boccenin, Türkiye'de de federasyonlaşmanın ardından hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade ederek, 2006 yılından itibaren uluslararası federasyonlara üye olup şampiyonalara katılmaya başladıklarını anlattı.

Aynı yıl 16 kulübün katılımıyla Türkiye Kulüpler Arası Bocce Ligi'nin kurulduğunu, bugün ise 16'şar takımlı 1. lig ve 2. lig ile 30'un üzerinde takımla deplasmanlı 3. lig organizasyonları yapıldığını dile getiren Türkmen, "Böylece boccenin Türkiye'de kurumsallaşmasını temin ettik. Ligler dışında Türkiye Volo ve Petank şampiyonalarını yapıyoruz. Her yıl liglerdeki performanslara bakarak oluşturduğumuz Milli Takım ile Avrupa ve dünya şampiyonalarında yarışıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

-On binlerce öğrenci bocce ile tanıştı-

Türkmen, bocceyi Anadolu'ya yaymayı hedeflediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de bocceyi halk sporu yapmak istiyoruz, bu noktada okulları önder kurum olarak temel hedef seçtik. On binlerce öğrenciye bocce oynattık. 2011 yılında Spor Genel Müdürlüğü'ne sunduğumuz projemiz kabul edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere 30 ilde hem okullarda görevli öğretmenlere dönük antrenörlük kursları, hem okul içi yarışmalar hem de Türkiye Okullar Arası Bocce Şampiyonası'nı organize ettik.

Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol yapmak ve bakanlığın resmen tanıdığı bir branş olmak, okullar arası yarışmalara resmi bir disiplin olarak bocceyi ekletmek istiyoruz. Bu yapıldıktan sonra bocce, Türkiye'de önü açık sayılı branşlardan biri olacak."

Muhabir: Turgay Duyar / Ufuk Kırabalı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: