Böcekler Dışkılarını Ne Yapar?

Tüm canlılar dışkılar. Bu, yaşamın bir gerçeği ama memelilerin dışkılamasına şahit olmak daha sık rastlanan bir durumken, böceklerin dışkılamasına daha nadiren şahit oluruz. Hatta gördüğünüzde bir böcek dışkısını tanıyamayabilirsiniz bile. Öyleyse, bu küçük yaratıklar doğanın çağrısına nasıl cevap veriyorlar? Bu, türlere göre değişiyor.

  1. Siyah karıncaların tuvalet alanları var.

Almanya’daki Regensburg Üniversitesi’ndeki bilim insanları siyah bahçe karıncalarını gözlemlemek için yedi yıl harcadı ve yuvalarında ayrı bir tuvalet alanı oluşturduklarını keşfettiler. Karıncalar koloninin ölen üyeleri gibi atıkları, yuva malzemesinin artıklarını ve yiyecek kırıntılarını dışarıda muhafaza ederken, dışkılarını içeriye, genellikle odalarının köşesine yapıyorlar. Biyologlar, onları parlak renkli sükraloz ile besleyerek takip ettiler ancak bu davranışın ardında yatan sebebi belirleyemediler.

Reklam
Reklam
  1. Yaprak yiyen karıncalar gübre yapıyor.

Yaprak yiyen karıncalar, tükettikleri bir mantarı yetiştirmek için topladıkları yaprak parçalarını kullanıyorlar ve gübreleme işlemine kendi dışkılarından biraz ekliyorlar. Bu yer altı mantarı çiftliklerinde yılda bir ton mantar üretilebiliyor.

  1. Bal arıları dışkılama uçuşu yapıyor.

Bal arıları, kovanlarını kirletmezler. Dışkılamak için hızlı bir “temizlenme uçuşu” gerçekleştirirler. Ama bu mevsimliktir çünkü arılar kışın en soğuk günlerinde, kovanlarını terk etmezler, ortamı sıcak tutmak için içeride toplanırlar. Sıcaklık 50 Fahrenheit’ın üzerine çıktığında (~10 °C), dışkılamak için kitlesel olarak kovanı terk ederler. (Aracınızı arıların uçuş rotasına park etmeyin).

Maalesef, hasta arılar pek temiz değildir. Arılar dizanteriye benzer bir enfeksiyon kapabilir ve bal peteği ile kovanlarının dışında diyare lekeleri görülebilir [PDF]. Mmm, bal :)

Reklam
Reklam
  1. İğnesiz arılar temizlik görevlisi tutuyor.

İğnesiz arıların (Meliponinae) kovanlarında atıkların temizlenmesiyle görevli özel üyeler vardır. 18-20 günlük arılar koza topaklarını (bal mumu, dışkı ve kozanın kendisinden oluşur) kovandan uzaklaştırır, pupalaşma evresinden sonra temizlik yaparlar.

  1. Tırtıllar dışkılarını yapabildikleri kadar uzağa atar.

2003 yılında yapılan bir çalışmanın sonuçlarına göre, yaprakların arasında yaşayan tırtıllar “dışkılarını yüksek hızda uzun mesafelere atabilir”. Dışkılarını attıkları mesafe vücut uzunluklarının 40 katı kadar olabilir. Bu, bir hijyen olayından ziyade savunmayan yönelik bir davranış gibi görünüyor. Böylece, tırtılın varlığının belirtisi olan kimyasal izler görünmez ve bulundukları yer yaban arıları gibi avcılar tarafından belirlenmez.

Reklam
Reklam
  1. Termitler yuvalarının duvarlarına dışkı karıştırır.

Coptotermes formosanus olarak bilinen termitler, yuvalarını inşa etmek için dışkıları kullanır. Dışkıdan yapılmış bir evde yaşamak termitlerin hastalıklardan uzak kalmasına yardımcı olur çünkü faydalı bakteriler termit dışkısıyla beslenir. Bu, evinizi antibiyotiklerden inşa etmek gibi bir şey..