Bodrum Kale Camisi Ibadete Açılacak

-  BODRUM'da yer alan, Kanuni Sultan Süleyman'ın bölgeyi kaleyi fethetmesinin ardından şapelden camiye çevrilen, ancak 1962 yılından beri cami olarak

- BODRUM'da yer alan, Kanuni Sultan Süleyman'ın bölgeyi kaleyi fethetmesinin ardından şapelden camiye çevrilen, ancak 1962 yılından beri cami olarak kullanılmayan Bodrum Kale Camisi, bu yıl sonu yeniden ibadete açılacak.
Bodrum Kalesi ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde, Kanuni Sultan Süleyman'ın fethiyle camiye çevrilen tarihi şapel, restorasyonun ardından yeniden ibadete açılacak. Muğla bölgesindeki tarihi yapılardan da sorumlu olan Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 30 yıl müdürlük yapan emekli arkeolog Oğuz Alpözen'in, ibadete açılacak camideki restorasyon çalışmalarıyla kaledeki tarihi mekanların yok edileceğine yönelik yaptığı açıklamaların doğru olmadığını kaydetti.
KATOLİK DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ
Tarihi yapı hakkında bilgi veren Karabayram, şapelin 1523 yılında Bodrum Kalesi'ni fetheden Kanuni Sultan Süleyman tarafından camiye dönüştürüldüğünü söyledi. Karabayram, caminin 1962 yılında tamamen ibadete kapatıldığını aktardı. Karabayram, 1997 yılında cami içerisine bir gemi batığı konularak, müze işlevi kazandırıldığını anlattı. Karabayram, şöyle devam etti:
“Cami 1915 yılında Fransızlar tarafından bombardımana maruz kalınca harabe haline gelmiş. 1962 yılından sonra da tamamen ibadete kapatılıyor ve uzun yıllar boyunca amacı dışında kullanılmış. TBMM Başkanı ve o dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, 1996 yılında camiye minare yaptırıyor. Onun çabalarına rağmen cami ibadete açılamadı. Buranın şapel olarak kalması Katolik dünyası için çok önemliydi."
'MÜZE OLMASINDA FETÖ ROLÜ' ŞÜPHESİ
Karabayram, “Camiye müze işlevinin verildiği 1997 yılında Fetullah Gülen de Roma'da Papa'yı ziyaret etmişti. Ziyaretin, caminin müzeye dönüştürülmesinden birkaç gün önce gerçekleşmesi manidar. Ayrıca müzeye dönüştürülmesi için önemli kuruluşlar ve kişilerden bağış alınmış. Gece kulübü, Lions kulüpleri ve birçok kişi burada gemi batığının sergilenmesi için bağış yapmış. Bodrum Kalesi'nde yer mi kalmadı batığı getirip camiye koydunuz?" diye sordu.
BATIK ÇIKARILACAK
Kendisinin İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürüyken caminin ibadethaneye açılması için proje hazırlandığını aktaran Karabayram, “Söylendiği gibi caminin açılışı için herhangi bir yer de yıkılmayacak. Bu restorasyon çalışması, birçok bilim adamının görüşü doğrultusunda ve bilim kurullarının onayıyla gerçekleşiyor. O gemi batığı oradan çıkarılacak ve bu yıl sonu cami tekrar ibadete açılacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: