Bodrum yağmasına Danıştay engeli

Turizmin gözbebeği ilçede beş kata kadar imar izni veren kararı Danıştay "Telafisi imkansız zarar doğurur" gerekçesiyle iptal etti.

Danıştay, Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile buna dayanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yapılan işlemlerin, yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Danıştay, Bodrum Yarımadası'nda 5 kata kadar imar izni de veren bu kararın, telafisi imkansız zararlar doğuracağını vurguladı. Muğla Bodrum'un Ortakent Belediye Başkanlığı ve TMMOB Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği, Bodrum Yarımadası'nın "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Davayı görüşen Danıştay 6. Dairesi, 24 Kasım 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Muğla-Bodrum Yarımadası'nın "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" olarak belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Reklam
Reklam

‘GOLF SAHASI DA YAPILMASIN'

Danıştay kararında, küresel ısınmaya ilişkin çarpıcı ifadeler de yer aldı. Küresel ısınma raporundan örnekler verilen kararda şöyle denildi: "Kurulacağı belirtilen golf alanlarına ilişkin düzenlemenin kesinlikle önlenmesi gerektiği, çünkü bu alanların birinci sınıf tarım arazisi olduğu, 18 delikli bir golf alanının 45- 60 hektar alanı kapladığı, yılda 250 bin metreküp suyun alanın bakımı için kullanıldığı, bir kentte kişilerin günde 100 litre su kullandığı varsayılırsa 18 delikli golf alanının yıllık su tüketimi 6 bin- 8 bin nüfuslu bir yerleşimin yıllık ihtiyacını karşıladığı hesaplanmaktadır."

BODRUM ŞİMDİLİK KURTULDU

DANIŞTAY'IN iptal gerekçesinde dünya küresel raporundan alıntılar da yer aldı. Eğer beş kat izni iptal edilmeseydi, zaten bina yığını içinde kaybolan Bodrum tam anlamıyla çökecekti. Ortakent- Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Bodrum'un rant ve siyasi çıkar uğruna mimari güzelliğinin bozulmasını, geleceğinin tehlikeye atılmasını istemiyoruz. Bodrum'la ilgili planların Bodrumlulara sorularak yapılmasını istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam