Bodrum'da sağlık skandalı

Bodrum’daki bir sağlık merkezinde sarılık ve verem hastalarına sağlam raporu verdikleri iddia edilen 3’ü yönetici 16 kişi gözaltına alındı.

Muğla ve ilçelerinde çalışan çok sayıda kişiye, sahte imzalarla portör muayene raporu ve belgesi vererek haksız kazanç sağladığı belirlenen Bodrum’daki özel bir sağlık merkezine düzenlenen operasyonda 3’ü yönetici 16 kişi gözaltına alındı. Merkezden 'sağlam' raporu verilen ve gıda işyerlerinde çalışan 400 kişinin yeniden yapılan tahlillerinde, 20 kişide 'sarılık' ve 'verem'e rastlanırken, sağlık merkezinin sahibi kamu görevlilerini suçladı.

Milas’taki bir hastanede laborant olarak görev yapan Abdurrahman Önder, gıda sektöründe çalışanların 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 126’ncı maddesi gereğince turizm bölgelerinde yılda bir kez alınması gereken portör muayenesini içeren kan, idrar, gaita ve akciğer testlerinde son zamanlarda azalma olması üzerine araştırma yaptı. Araştırma sonucunda, çok sayıda çalışana sahte imzalı portör muayene raporu ve belgesi verildiğini farkedip, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Reklam
Reklam

MUAYENEDEN GEÇİRİLMEDEN RAPORLAR VERİLMİŞ Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığı, savcılığın talimatı üzerine il genelinde portör muayene raporu vermeye yetkili olan iki özel sağlık kuruluşundan biri olan Bodrum’un Gümbet Mahallesi, Adnan Menderes Caddesi’ndeki bir sağlık merkezini 6 ay süreyle teknik takibe aldı. Takip sonucu, sağlık merkezinin Sağlık Bakanlığı’ndan kiralanan Gezici Portör Muayene Aracı ile Muğla ve İlçeleri’nde yaptığı muayenelerde alınan test örneklerinin laborant ve doktor imzaları taklit edilerek imzalanıp, ilgili kurumlara gönderildiği belirlendi. Bazı çalışanlara ise hiç muayeneden geçirilmeden rapor düzenlendiği tespit edildi.

YENİDEN MUAYENEDE 20 KİŞİ SARILIK VE VEREMLİ ÇIKTI Bunun üzerine portör raporları usulüne uygun verilmediği belirlenen 400 çalışan tekrar muayene gönderildi. Muayene sonucunda, ilçedeki otel ve restoranlarda çalıştıkları belirlenen 20 kişiye sarılık ve verem teşhisi konuldu. Bunun üzerine jandarma bugün sağlık merkezine operasyon düzenleyip, 3’ü yönetici 16 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların, bu yolla 500 bin TL’lik vurgun yaptıkları ileri sürüldü.

Reklam
Reklam

KAMU GÖREVLİLERİNİ SUÇLADI Sağlık merkezinin gözaltına ve jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakılan yönetim kurulu başkanı Metin Şentürk, asıl mağdurun kendisi olduğunu ileri sürdü. Şentürk şunları söyledi:

"5 ay önce, Sağlık İl Müdürlüğü tarafından bize portör muayenesi işi verildi. Yapmaya başladık ancak, devletin tüm sağlık birimleri ve çevre teknisyenleri bu işe karışınca iş kontrolümüzden çıktı. Portör raporlarında sahte imzalar ve sahte belgeler bulunduğu, yanlışlıklar yapıldığı doğru. Ama bu bizim dışımızda olan bir şey. Önümüzdeki günlerde bu işin büyümesi ile birlikte elimdeki bu işin içinde devlet memurları olduğunu gösteren belgeleri de açıklayacağım ve ilgili kurumlara vereceğim. Bunların isimleri şu an bende gizli. Bizim kağıtlarımızla sahtecilik yapan asıl onlar. Bunları ilgili kurumlara bildirdim. Olayda bizim belgelerimizin ve logomuzun kullanılması sıkıntı yarattı. Muğla’da bu işi yapan iki sağlık kuruluşundan biri olarak bizden bir günde bin kişinin idrar, kan, gaita tahlilleri ve akciğer filmlerinin çekilmesi istenince durum bu hale geliyor. Zaten, kiraladığımız portör araçlarını da iade etmeyi düşünüyoruz. Bu işi bırakalı bir ay oldu. 4 milyon TL yatırım yaptım. 9- 10 lira için bu tür hokkabazlıklara ihtiyacım yok."

Reklam
Reklam

Gözaltındaki 15 kişinin, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: