Bodrum'da turizm haftası etkinlikleri

MUĞLA (İHA) - Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki Mausoleum Anıtı'nda düzenlenen etkinlikte, yetkililer tarihi eser ve İngiltere'de bulunan parçalar hakkında bilgi verdi.

Bodrum TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu tarafından düzenlenen etkinliğe, çok sayıda sivil toplum örgüt temsilcisi ve rehber katıldı. Etkinlikte Mausoleum Anıtı'nı gezen katılımcılar, anıtla ilgili bilgi aldı. Anıtın Bodrum için çok önemli olduğunu vurgulayan Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, "Bodrum tarih, kültür ve doğal güzellikler şehridir. Turizmin içini, tarih ve kültürle dolduramazsanız faaliyet doğru olmaz. Ama biz biliyoruz ki, kendi değerlerimize önem vermezsek, o değerlerin yerinde burada gördüğünüz gibi yeller eser. Bir başkası gelir bizim değerlerimize sahip çıkar, ortak çıkar, alır götürür" dedi.

Reklam
Reklam

Ziyaretçilere Mausoleum hakkında bilgi veren Bodrum Müze Müdürü Yaşar Yıldız, dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Mausoleum'un, 1857 yılında İngilizler tarafından alındığını ifade ederek, "Muhtemelen Osmanlı İmparatorluğu'ndan özel bir izin veya fermanla aldıklarını söylüyorlar. Fakat, öyle bir fermanın olup olmadığını henüz ben de bilmiyorum. Şimdi ise Osmanlı değil, Türkiye Cumhuriyeti var. Bu bakımdan, insan şimdi British Museum'a gittiği zaman üzülüyor. Gezi esnasında okla işaretlenmiş taşlara dikkat edin. İngiliz donanmalarına ait işaretlermiş bunlar. İngilizler götürecekleri taşları, eserleri işaretlemiş. Ancak ok işareti koydukları eserler ağır olduğu için götürememişler" diye konuştu.

Karia Satrabı Mavsolos tarafından 300'lü yıllarda inşasına başlanan anıt mezarın yapımını Mavsolos'un ölümünden sonra kardeşi ve eşi olan Artemissia tamamlamış. Birçok savaşta ve doğal afette zarar gören Mausoleum'un çok sayıda kabartması ve parçası, 1857 yılında İngilizler tarafından alınmış.

Reklam
Reklam