Bodur elma Avrupa'ya gidiyor

KIRŞEHİR (İHA) - Tarım İl Müdürlüğü tarafından başlatılan "Bodur Elma Projesi" ile Avrupa'ya elma ihracatı yapılması hedefleniyor.

Proje çerçevesinde Kızılırmak havzası üzerinde, Savcılı bölgesinden Kesikköprü havzasına kadar olan bölgede meyveciliği yaymak isteyen Kırşehir Tarım İl Müdürlüğü, 'Kapama Bodur Elma Bahçeleri Projesi' hayata geçirilirken, projede ilk olarak 15 dekarlık alan üzerinde ekilen bodur elma fidanlarını yetiştirilmesi sağlanacağı bildirildi. Projenin başarılı olması halinde, Kırşehir'in Türkiye ve dünyada önemli elma üretim merkezlerden birisi haline geleceğini belirten Tarım İl Müdürü Ömer Şimşek, "Projemiz genişletildiği takdirde Kırşehir Avrupa'ya elma ihraç edebilecek hale gelecektir" dedi.

Reklam
Reklam

15 dönümlük arazi üzerinde deneme çalışmaları yaptıklarını ifade eden Tarım İl Müdür Şimşek, "Proje çerçevesinde, kalitesi yüksek gransimit, fuji, alfonse gibi elma çeşitleri yetiştirilecek. Kaynakları İl Özel İdare tarafından karşılanan 'Kapama Bodur Elma Bahçeleri Projesi'ni uygulamaya başladık. Vatandaşlarımız yapılan masrafların bir kısmını karşıladı. Bizde işin teknik alt yapısını hazırladık. Dekar başına 190 fidan elma fidanı dikildi. Damla sulama sistemi ile yetiştirilen bu fidanlar 3 yıl sonunda tam olarak meyve vermeye başlayacaklar. Kalitesinin yüksek olması ve depolama süresinin uzun olmasından dolayı bodur elma ağaçlarını tercih ettik. Ayrıca birim alan da yapılan masrafın 2-3 yıl gibi kısa bir süre içinde karşılanacak olması bu meyvenin tercih edilmesindeki önemli etkenlerden birisi. Amacımız birim alanda en kısa süre kar elde ederek kaliteli meyve ürünlerinin yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu elmanın ekim sahası genişletildiği takdirde yurt dışına ihracatını bile gerçekleştirilebilir. Manavda diğer elmaların kilosu 500 bin ile 1 milyon arasında değişirken bu elmanın kilosunu 5 milyona alıcı bulabiliyor. Fidanların ekim işleminden 4 yıl sonra dekar başına 7ila 10 ton arasında meyve alınabiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam