Boğaz kazasına 5'er yıl ağır hapis istemi

İstanbul Boğazı'nda 4 gencin ölümüyle sonuçlanan tekne kazasının ardından tutuklanan 2 kaptan hakkında, 5'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın iddianamesinde, bilirkişinin yarı yarıya kusurlu bulduğu kaptanların, birbirlerini suçladıkları belirtildi.

İstanbul Boğazı'nda 15 Haziran gece yarısında meydana gelen tekne kazasında, biri Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi 2 kişi ölmüş, 2 kişi kaybolmuş, 21 kişi de denizden toplanmıştı. Olayın ardından, gözaltına alınan Rus bandralı "Modisk-3" gemisinin Rus Kaptanı Andrei Smirnov ile "Yeni Beşiktaş" teknesinin Kaptanı Yılmaz Yıldız, tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne konulmuştu.

Kazayla ilgili soruşturmayı tamamlayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran, denizde ölümle sonuçlanan deniz kazasına neden oldukları gerekçesiyle iki kaptan hakkında İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Bilirkişi raporunda yarı yarıya kusurlu olan bulunan iki kaptanın, 5'er yıldan fazla olmamak üzere hapisleri istendi.

Reklam
Reklam

ÇARPIŞMA ANI

İddianamede, olay gecesi saat 00.00 sıralarında Galatasaray Adası açıklarından transit geçen ve kılavuz kaptanı bulunmayan Rus bandralı "Modisk-3" adlı geminin, gezi amaçlı tur düzenleyen "Yeni Beşiktaş" isimli tekneyle çarpıştığı anlatıldı. Kaza sonucunda 4 kişinin tekneden düşerek kaybolduğunun belirtildiği iddianamede, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Muhammet Ağaoğlu ile tayfa Serkan Karaca'nın cesetlerinin bulunduğu, öğrenci Onur Birdal ile tayfa Cemal Safran'a ise henüz ulaşılamadığı kaydedildi.

22 kişinin mağdur olduğu kazada ölenlerin babaları Osman Ağaoğlu ile Şeref Karaca, kaptanlardan şikayetçi oldu. Kaptanların ifadelerine dayanılarak hazırlanan iddianamede, Rus kaptan Andrei Smirnov'un kendilerine doğru hızla gelen yolcu motorunu gören gözcü tarafından uyarıldığı ifade edildi.

KAPTANLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

İddianamede Rus Kaptan Smirnov'un ifadesinde tekne kaptanını suçlayarak, olayı şöyle anlattığı belirtildi: "Yolcu motorunun hızla bize yaklaşması üzerine siren çaldım ve ışıkla uyarı gönderdim. Motora çarpmamak için gemiyi stop ettirdim ve tornistan yaptım. Fakat burun buruna çarpışmaktan kurtulamadık. Çarpmanın ardından hemen filikaları indirip, kurtarma çalışmalarına yardım ettik. Olayda kusurum yok. Teknede müzik çalınıp dans edildiği için kaptan Yılmaz Yıldız bizi fark etmedi."

Reklam
Reklam

İddianameye göre yabancı gemiyle çarpışma anında teknenin "bordo"su yırtıldı, akıntının da etkisiyle uzaklaştı ve daha sonra battı. Kaptan Yılmaz Yıldız da ifadesinde Rus gemisinde ışık olmadığını söyledi. Teknedeki bazı öğrencilerin, kaptanın bu ifadesini doğruladıklarına da iddianamede yer verildi. Bu arada iddianamede, 2 öğrencinin ise "Kalkış sırasında teknemizin kaptanı zorlandı. Bu yüzden bazı arkadaşlarımız kaptana 'Bilmiyorsan kullanma' dediler" şeklinde ifade verdiklerine değinildi.

MAĞDURLARIN İSİMLERİ

İddianamede her 2 kaptanın TCK'nın 383. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenen, "Denizde ölümle sonuçlanan deniz kazasına neden olmak" suçundan 5'er yıldan fazla olmamak üzere hapisleri istendi. Olayın 21 mağdurunun isimleri ise şöyle sıralandı:
"Cengiz Güney, Doğan Erbahar, Can Doğan, Nursel Ayan, Seda Şen, Refiye Keçeci, Güner Gönüllü, Miraç Özkır, Onur Ekli, Belemir Cera, Ahmet Olgun, Aysel Uslu, İsmail Gökhan Uslu, Serdar Kabaca, Serkan Özel, Halime Güngör, Gökçe Çehreli, Veysel Sinan Geylani, Fatma Behiye Biçer, Serkan Delice ve Özgü Turgut.

Reklam
Reklam

Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Anahtar Kelimeler: