Boğazdaki ünlü mekanlara kapatma cezası

1 Haziran itibariyle yapılan ses denetimleri sonucunda, ses düzeyi 5 desibeli aşan 4 işletmeye toplamda 108 bin TL idari para cezası verildi.

Boğazdaki Reina, Sortie, 8th HİLL gibi ünlü eğlence merkezlerine ise 3'er gün faaliyet durdurma cezası verildi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, eğlence mekanlarında gürültü olduğu gerekçesiyle gece 23.59'dan sonra müziğin yasaklanacağını açıklamasının ardından saat 23.30 sıralarında İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar başkanlığında, kıyı emniyetine bağlı 2 arama kurtarma botuyla, Çengelköy İskelesi'nden hareket ederek, İstanbul Boğazı'nda bulunan eğlence merkezlerinin ses denetimi yapıldı.

Reklam
Reklam

Yapılan ses düzeyi ölçümü sonucunda, İstanbul Boğazı'nda bulunan eğlence merkezlerinin hiçbirinde, ses düzeyi ortalama 5 desibelden yüksek çıkmadı. Ses ölçümü sonrası herhangi bir eğlence merkezine, ses düzeyini aştığı gerekçesiyle işlem yapılmadı.

108 BİN TL PARA CEZASI VERİLDİ

1 Haziran itibariyle yapılan ses denetimleri sonucunda, ses düzeyi 5 desibeli aşan 4 işletmeye toplamda 108 bin TL idari para cezası verilirken, Reina, Sortie, 8th HİLL gibi eğlence merkezlerine ise 3'er gün faliyet durdurma cezası verildi. Eğlence merkezlerinde ses düzeyi 5 desibeli aştığı takdirde ilk olarak 15 bin TL, ikinci tekrarında iki katı üçüncü tekrarında ise, 45 bin TL para cezası veriliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilen ses denetimleri, her gece 23.00 ila 04.00 saatleri arasında yapılıyor.

REİNA PERDE KAPATTI

İstanbul Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün İstanbul Boğazı'nda bulunan Suada, Reina, Sortie gibi eğlence merkezlerinin ses denetimini yaptığı sırada, Reina'nın perde kapatması dikkatlerden kaçmadı.

Reklam
Reklam

50 BİNİN ÜZERİNDE SES ŞİKAYETİ DİLEKÇİ VAR

İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Boğazı'nda bulunan eğlence merkezlerinin ses denetimlerini yapmadan önce teknede basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ses denetiminin nasıl ve ne şekilde yapıldığına ilişkin bir soruya Birpınar, İstanbul Boğazı'nda ve İstanbul genelinde sürekli olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü olarak ses denetimi yaptıklarını söyleyerek, "Bu sezonda haziran ayının başından itibaren çok olumlu sonuçlar aldık. İstanbul'un uyuma saati olan, İstanbul halkının huzuru ve rahatı için sürekli bu ses denetimlerini yapıyoruz. Avrupa yakasından gelen gürültü, Anadolu yakasını çok rahatsız ediyor. 50 binin üzerinde elimizde dilekçe var. Eğlence merkezlerinden bazılarına hem para cezası, hem de kapatma cezası verildi. Vatandaşlarımızın öncelikle İstanbul’da uyuma hakkı var. Hasta insanların rahatsız edilmeme hakkı var. Sınava girecek olanların işe gidecek olanların huzuru için İstanbul'da bu denetimi halkımız için yapmaya çalışıyoruz." diye yanıt verdi.

Reklam
Reklam

KARADAN VE DENİZDEN SES DENETİMİ

Gecenin geç saatlerinde ses konusunda rahatsız olanlar tarafından arandığını belirten İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Emin Birpınar,"Hem karadan hem de denizden bu denetimleri yapıyoruz. Bu denetimleri yaparken kesinlikle eğlenceye karşı olmadığımızı söylemek istiyorum. Ama başkalarını rahatsız etmeden yapılmalı. Ne kadar yatırım yaparsanız yapın açık alanlarda siz sesi içeride tutamıyorsunuz. Ancak ve ancak volümü yükseltmediğiniz zaman bunu başarabilirsiniz. Oradaki eğlence kesinlikle karşı değiliz" diye konuştu. Kesilen cezalara da ilişkin bilgi veren Birpınar,Boğazda eğlencenin olması gerektiğini ancak bu eğlencenin başkalarını rahatsız etmemesi gerektiğini söyledi.

İSTANBUL'UN UYKU SAATİ

Gecenin geç saatlerinde müziğin sesinin yüksek olmasına karşı olduklarının altını çizen Birpınar, "İstanbul'un uyku saati olan 00.00 geldiği zaman müziğin kesinlikle rahatsız etmemesi gerekiyor. Underground müziği dediğimiz sesin boğazda olmaması gerekiyor. Bazı köşe yazarlarının yazdığı gibi eskiden boğazdan şarkı söylenirdi. Biz bu taraftan dinlerdik diyorlardı ne güzledi o günler denilirdi. Ama şimdi böyle değil.

Reklam
Reklam

Sesin 5 veya 7 desibeli geçmemesi gerekiyor. Ölçüm yapılıyorken 60 desibelin üzerine çıkıyorsa, bu karşı tarafı rahatsız ediyor anlamına gelir. Bu bize Avrupa Birliğini'nin önerdiği yönetmeliktir. Bu yönetmeliği Avrupa Birliği'nden aldık ve uyguluyoruz. Avrupa ülkelerinde de bu böyledir. Kuruçeşme Arena söz verdi, 00.00'a çeyrek kala müziği tamamen kapatıyorlar.

Şehir yaşayan bir şehir. Sabah saat 04'e kadar eğlenen birinin ertesi günü iş sorumluluğunun olmaması gerekiyor. Bir defa yapabilir iki defa yapabilir. Ama her gün işe gidecek olan kişilerin sağlığı bizim için daha önemli. Eğlence yerlerine karşılar, yok etmeye çalışıyorlar derlerse haksızlık ederler" ifadelerine yer verdi.

GÜRÜLTÜ İÇİN İSTANBUL'A KİMSE GELMESİN

"İstanbul'a turist gelmesini istiyoruz ama gürültünün pazarlanmaması gerekiyor" diyerek konuşmasına devam eden Birpınar, "Israrla söylüyoruz. Gürültü için İstanbul'a kimse gelmesin. Reina, Sortie gibi mekanlara yabancılar geliyor. Ancak bu gibi yerlerde ses düzeyi çevreyi rahatsız etmemeli. Boğazla biz ilgileniyoruz. Diğer yerlerle büyükşehir ve ilçe belediyeler ilgileniyor. Müdürlük olarak denetimlerimize devam ediyoruz. Zannediliyor ki sadece boğazla uğraşılıyor oysaki öyle değil eşit şekilde her yerde çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Birpınar konuşmasının ardından eline aldığı ses denetim cihazıyla, eğlence merkezlerinin ses düzeyleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, çıkardıkları yeni yönetmelik çerçevesinde bütün Türkiye'de gece 23.59'dan itibaren eğlence mekanlarında gürültü olduğu gerekçesiyle müziğin yasaklanacağını duyurmuştu.