Boğaziçi Köprüsü’nün silüeti değişiyor

2014 yazında bakıma alınacak Boğaziçi Köprüsü’nün silüeti de değişiyor.

Her gün on binlerce İstanbullunun kıtalar arası geçiş yaptığı Boğaziçi Köprüsü gelecek yaz bakıma alınıyor. Milliyet'in haberine göre 40 yıldır hizmet veren köprüde geniş çaplı bakım, onarım ve yapısal takviye çalışmaları yapılacak. Haziran ayında askıya çıkacak ihalenin ardından malzeme tedariki sağlanacak. Büyük bölümü yurt dışından yapılacak tedarikten sonra tabliyenin asfalt değişim çalışmaları yapılacak.
2014 yazı başında okulların kapanmasının ardından başlayacak çalışmaların okullar açılmadan bitirilmesi planlanıyor. Diğer bazı köprü elemanlarının yenilenmesi de aynı zamanda yapılacak. Çalışma kapsamında üst yapıyla köprüdeki diğer elektrik aksam değiştirilecek. Tabliyeyle kuleler arasına da izolatörler konulacak.
**Trinidad Tobago asfaltı**
Köprünün sallanma veya deprem sırasında zarar görmesini engellemek amacıyla da köprü ayaklarına enerji sönümleyici damperler yerleştirilecek. Kule asansörleri ve elektrifikasyon sistemleri de yenilenecek.
En son 1991 yılında değiştirilen köprü üzerindeki asfalt da yenilenecek. Köprünün asfaltında, Trinidad Tobago’dan gelen, gölden çıkarılan düşük penetrasyonlu kaya asfaltı kullanılacak. Petrol ürünü olmayan bu göl asfaltı ile normal yollarda kullanılan asfalt karıştırılarak sert, yüksek mukavemetli ve 4 santimetre kalınlığında mastik asfalt uygulaması yapılıyor. Yaklaşık 26 bin metrekarelik yüzeyde uygulanacak olan bu asfalt uygulanmadan önce mevcut asfalt ve izolasyon sistemi sökülecek, çelik tabliyede paslanma kontrol edilecek ve izolasyon sistemi yenilenecek.
**2’şer şerit açık kalacak**
Asfalt değişimi sırasında yol, asgari iki gidiş iki geliş olarak hizmet verecek. Askı halatların değişimi sırasında da trafiğin tamamı kapatılmayacak. Kabloların tabliye bağlantıları, trafiğin en aza indiği gece saatlerinde kenardaki birer şerit kapatılarak yapılacak. İnşaatta, çeliğin 10 katı kadar mukavemetli özel öngerme çeliği kullanılacak.
İhaleyi alan firma, üretimi Çin, Japonya, İspanya, İtalya, Almanya gibi ülkelerde yapılan askı halatları, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinin yapacağı kontrollerin ardından verilecek onay doğrultusunda yurt dışından getirecek. İhalenin ardından, trafiği aksatmayacak işlere hemen başlanılacak.
**KABLOLAR DİKEY OLACAK**
İlk dizaynında köprünün yatay salınımıyla oluşacak darbe etkilerini azaltmak amacıyla çapraz halat kullanılan köprünün 40. yıl bakımında, bu halatlar dikey hale getirilecek. Hizmet veren bir köprüde çapraz halatları inşa etmenin zorlukları nedeniyle Boğaziçi Köprüsü’nün halatlarının Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi, dikey olması düşünülüyor. Böylece köprü görünümü değişecek.
**Çağdaşları arasında bir tek o kaldı**
1973 yılında hizmete giren Boğaziçi Köprüsü, dünyada kullanılacak en ileri teknoloji ürünlerinin kullanımıyla yapılacak 40. yıl bakım çalışmalarının ardından en az 40 yıl daha hizmet verebilecek. Köprünün çağdaşı olan ve dünyada yaklaşık 15 tane bulunan büyük açıklıklı köprülerin tamamının askı halatları yenilenirken Boğaziçi Köprüsü bu gruba giren köprüler arasında askı halatları yenilenecek son köprü olacak.
[güncel haberler](https://www.mynet.com/guncel-haberler)