Boğazköy Sfenksi Çorum'a Bereket Getirdi

ÇORUM (A.A) - Esma Aygün - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yoğun çabaları sonucu, götürüldüğü Almanya'dan yaklaşık 100 yıl

ÇORUM (A.A) - Esma Aygün - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yoğun çabaları sonucu, götürüldüğü Almanya'dan yaklaşık 100 yıl sonra ana vatanı Çorum'un Boğazkale ilçesine getirilen Boğazköy Sfenksi ilçeyi ziyaret eden turist sayısını artırdı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bir zamanlar Hititler'in başkentliğini yapan Hattuşa'da güney kapısının sağ tarafında bekleyen 3 bin 500 yaşında, 2.55 metre yüksekliğinde ve 1.5 ton ağırlığında olan Boğazköy Sfenksi, 1906 yılında Almanlar tarafından yapılan kazılar sırasında Yerkapı mevkisinden çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Kazılarda bulunan 2 sfenks ve yaklaşık 10 bin 400 çivi yazılı tablet, temizlenip onarıldıktan sonra 1917'de iade edilmek şartıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun izni alınarak Berlin'e götürüldü.

Onarımları biten tabletler ile bir sfenks Türkiye'ye iade edildi ancak Boğazköy Sfenksi, Almanya ile yapılan görüşmelere rağmen ana vatanına gönderilmeyip Berlin Pergamon Müzesi'nde uzun yıllar sergilendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın girişimleri sonucu Boğazköy Sfenksi, yaklaşık 100 yıllık ayrılığın ardından 28 Temmuz'da Türkiye'ye getirilerek, 4 Kasım'dan itibaren de ait olduğu coğrafya Hattuşa'da sergilenmeye başlandı.

Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Boğazkale ilçesindeki yenilenen Boğazköy Müzesi'nde ziyarete açılan sfenks, yerli ve yabancı çok sayıda turistin ilgisini çekiyor.

Yenilenerek modern hale getirilen Boğazköy Müzesi, Boğazköy Sfenksi'nin yanı sıra İstanbul'dan getirilen diğer sfenkslerle birlikte ilçenin turizm potansiyeline büyük katkı sağlıyor.

-Boğazköy Sfenksi'nden sonra turist sayısında yüzde 40 artış-

Reklam
Reklam

Çorum Müzesi'ne bağlı olarak hizmet veren Boğazköy Müzesi Müdürü Dr. Önder İpek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, Almanya'ya götürülen sfenksin vatanına gelmesi yönündeki yoğun çabaları sonucu, sfenksin 4 Kasım'da Boğazkale ilçesine getirildiğini belirtti.

Sfenksin bulunduğu topraklarda sergilenmesi ile ilçeye gelen turist sayısının arttığına işaret eden İpek, şunları kaydetti:

"Boğazköy Müzesi, son derece çağdaş müzecilik anlayışı ile tematik sergisi olan bir müze haline getirildi. Boğazköy Sfenksi'nin yanı sıra İstanbul'da sergilenen diğer sfenks de müzeye getirildi. Her iki sfenksin de müzeye yerleştirilmesi turist potansiyelini olumlu etkiledi. İstatistiki rakamlara baktığımızda geçen yıla oranla müzeyi ziyaret eden turist sayısında yüzde 40'lık bir artış var. Boğazkale ilçesinde turizme yönelik de bazı altyapı çalışmaları yapıldı. Kaymakamlığın çalışmaları ile Kadeş Anıtı'nın yapılması, Dulkadiroğullları'na ait tarihi bir konağın restore edilmesi ilçenin çehresini değiştirdi. İlçe halkı turizmden büyük bir gelir bekliyor, turist sayısındaki artış onları da mutlu ediyor."

Reklam
Reklam

Ücretsiz ziyaret edilebilen Boğazköy Müzesi'nin yanı sıra dünyanın en eski başkentlerinden olan, UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan 7 bin yıllık Hitit başkenti Hattuşa ören yeri ile Hattuşa şehrinin dışında yer alan, yüksek kayalar arasına saklanmış Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı da ziyaretçilerini bekliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: