Boğazlıyan’da Pancar Üreticileri Tohum Konusunda Bilgilendirildi

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde Efe Tarım’ın ev sahipliğinde pancar çiftçilerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Boğazlıyan İtfaiye...

Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde Efe Tarım’ın ev sahipliğinde pancar çiftçilerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Boğazlıyan İtfaiye Çay Bahçesi’nde düzenlenen toplantıya Fransız pancar tohumu firması SYNGENTA Satış Genel Müdürü Ahmet Kulualp ve Türkiye Distribütörü Mustafa Doğankaya ile Efe Tarım yetkilisi Ahmet Deniz, Boğazlıyan Belediye Başkanı Mustafa Özdal, Ziraat Odası Başkanı İsmet Alparslan, oda başkanları, belde belediye başkanları, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Reklam
Reklam

Fransız pancar tohumu firması SYNGENTA Satış Genel Müdürü Ahmet Kulualp, yaptığı açıklamada kök çürüklüğü ve yaprak leke hastalığına karşı dayanıklı tohumların kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çekti. Pancar çeşitlerinden dozer çeşidi tohumunun kök çürüklüğüne ve yaprak leke hastalığına karşı yüzde yüz dayanıklı olduğunu, ayrıca polar oranının da yüksek olduğunu vurgulayan Kulualp, bu pancar çeşidinin hem hastalıklara iyi geldiğini hem de polar oranını yükselttiğini belirtti. Verim sıkıntısı olmayan ama polar sıkıntısı olan çiftçilere dozer tohumunu tavsiye eden, Kulualp, "Şeker sorunu olmayan verim sorunu olan çiftçilerimize yıllardır ekimi yapılan turbata pancar tohumunu öneriyoruz. Bu yıl Kayseri Şeker Fabrikası AŞ tarafından en temiz pancar ve polar oranı yüksek olan ilk on çiftçimizi ödüllendiriyoruz. Bu ödüllerin içerisinde şeker pancarında polar oranı yüksek olan ve ödül alan (21.53) polar değeri olan şeker pancarı ürünün de kullanılan tohum dozer cinsi tohumdur." dedi.

Reklam
Reklam

SYNGENTA Türkiye Distribütörü Mustafa Doğankaya da bölgede gün geçtikçe artan kök çürüklüğü hastalığı ve yaprak leke hastalığına dayanıklı dozer çeşidi tohum hakkında bilgi verdi. Doğankaya, münavebe sisteminin uygulanmamasından dolayı çiftçilerin ekim alanları sıkıntısından kaynaklanan kök çürüklüğü hastalığının gün geçtikte yayıldığını belirterek, "Tarlalarda bu hastalığın arındırılması için en az 15 yıl yumrulu bitkilerin ekilmesi söz konusu bile olamaz. Bu tarlalarda hiçbir üründen istenilen verimin alınması da söz konusu değildir. Bölgede yapılan baraj ve göletler sonucunda nem oranında yüksek artış meydana gelebiliyor. Bu nedenle yaprak leke hastalığı da kaçınılmaz oluyor. Bu nedenlerden dolayı da dozer pancar tohumu tek bir seçenek olarak görülmektedir." diye konuştu. Doğankaya, geçen yıl Boğazlıyan bölgesinde bazı pancar çiftçilerinin deneme olarak dozer tohumunu kullandıklarını belirterek, üretimde 7 ile 10 ton arasında dekar başına verim alındığını, polar oranının ise 19’dan aşağıya düşmediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz