Bol yağış hububat rekoltesini artırdı, 21.5 milyon ton buğday hasadı bekleniyor

Tahıl ambarı Konya Ovası'nda yeterli miktarda yağışın zamanında düşmesi ve hastalıkların az görülmesi sebebiyle hububatta...

Tahıl ambarı Konya Ovası'nda yeterli miktarda yağışın zamanında düşmesi ve hastalıkların az görülmesi sebebiyle hububatta verim ve kalitenin yüksek olması bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, bu sene Türkiye genelinde 21.5 milyon ton buğday üretilmesini beklediklerini söyledi.

ZMO Konya Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Başkan Taşpınar, buğdayın kalitesinin bozulmaması için çiftçilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine uğrayarak tarlasının bulunduğu bölgede süne varlığını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Çiftçilerin, süne bulunan tarlalarda mutlaka ilaçlı mücadele yapması lazım geldiğini dile getiren Taşpınar, aksi takdirde verim ve kalitede yüzde 30-35 civarında kayıp meydana geldiği uyarısında bulundu.
Çiftçilerin, hasat zamanını geçirmeden, ürünün nemi yüzde 12 iken hasat yapması tavsiyesinde bulunan Taşpınar, şu bilgileri verdi: “Çiftçilerimizin, nem sorunu olan ürünlerini uygun bir ortamda birkaç gün bekletip satmaya götürmesinde fayda vardır. Çünkü dalında çok fazla beklemelerde ürün işleme esnasında randıman düşmektedir. Hasat esnasında biçerdöver kayıplarına dikkat edilmeli ve fazla kayıp olması halinde gerekli tedbirler alınmalıdır. Arpa tarlasından buğday tarlasına geçişte biçerdöver temizliğinin iyi yapılması gerekir. Hububatı depolama esnasında rutubetine dikkat edilmeli ve boş deponun önceden ilaçlanması gerekmektedir.”

Reklam
Reklam

Bu yıl yağışların bol olması sebebiyle kıraç ve sulu alanlar arasında ürün verimliliğinde çok fark yaşanmadığını söyleyen Taşpınar, ''Kıraç yerlerdeki alanlarda dekar başına 350-600 kilogram ürün bekliyoruz. Sulu alanlarda ise bu yıl dekara 600 ile 800 kilogram arasında ürün beklentimiz var.'' diye konuştu.
Türkiye genelinde 21.5 milyon ton buğday hasadı beklediklerini anlatan Taşpınar, “Türkiye'nin her yıl 21 milyon 500 bin ton civarında hububat ihtiyacı var. Türkiye genelinde 16 milyon ton ile 19 milyon ton civarında verim elde ediliyordu. Bu yıl buğdayda Türkiye genelinde ortalama 21.5 milyon ton verim bekliyoruz. Bu verimde Konya'nın büyük bir katkısı olacak." şeklinde konuştu.

Dünya’da buğdayın stratejik bir ürün haline geldiğini vurgulayan Taşpınar, “Yaklaşık bir yıldır buğday fiyatları dünya piyasasında yüksek seyrediyor. Türkiye’de ekim ayından bu yana çok fazla bir düşme olmadı. Hasat yapılan bölgelerimizde fiyatlar 65-70 kuruş civarında seyretmektedir. Konya'da hasadın başlaması ile birlikte de ortalama bu fiyatların geçerli olacağını tahmin etmekteyiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Bu yıl Çin, İngiltere ve Rusya’da kısmi kuraklık ve yangınlar yaşandığını anımsatan Taşpınar, bu nedenle buğday fiyatlarının düşmeyeceği tahmininde bulunduklarını belirtti.
Toprakta organik maddenin az bulunmasından dolayı, su ve gübre masraflarının çok fazla olduğunu belirten Taşpınar, çiftçilere anızları yakmak yerine tarlayı sürerek hububat saplarını toprağa karıştırmaları tavsiyesinde bulundu. Böylece, topraktaki organik maddelerin artacağını ve korunacağını ifade eden Taşpınar, verim ve kalitenin istenilen seviyede olacağını, hem çiftçi hem tüketici, hem sanayici, hem de ülkenin kazanacağının altını çizdi.
Taşpınar, Tarım Bakanlığı yetkililerinin anızı yakan çiftçilerin bir kısım desteklerini keseceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz