ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ali Babacan, Tarımsal Destek Çerçeve Yasası'nın kısa bir süre sonra çıkacağını belirterek, bundan böyle sadece Doğrudan Gelir Desteği değil ürüne ve bölgeye göre de destek yapacaklarını söyledi.
Babacan, Polatlı Ticaret Borsası'nda incelemelerde bulunmak üzere Polatlı'ya geldi. Polatlı Ticaret Borsası'nda incelemelerde bulunan Babacan, burada yaptığı konuşmada, tarım ürünlerinin ticaret borsalarında vadeli işlemlerle satışının yapılması gerektiği söyledi. Babacan, "Bu piyasa gelişmesinde en önemli görev ürün borsalarına düşüyor. Biz bu konuda her türlü yeniliğe açığız. lisanslı depoculuk konusunda yasa tasarısı hazırladık . Yakın bir zamanda TBMM'ye gelecek" dedi. Babacan 16 aylık bir hükümet olmalarına rağmen siyasi ekonomik ve uluslararası ilişkilerde kat etkileri mesafenin oldukça büyük olduğunu vurgulayarak tüm dünyanın Türkiye'yi çok yakından takip ettiği söyledi. 28 yıl aradan sonra enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini söyleyen Babacan enflasyondaki önemli gelişmelerin tarım ürünlerinde de göründüğünü ifade etti. Babacan, Doğrudan Gelir Desteği'nin 900 ilçede sosyoekonomik gelişmişliklerine göre dağıtıldığını hatırlatarak 2003 yılı DGM ödemesinin yüzde ellisinin tamamlandığını belirtti. Babacan, kalan yüzde ellisi ise Ağustos ayında başlayarak dört ay içerisinde aynı sıralamaya göre ödeneceğini söyledi. Tarımsal Destek Çerçeve Yasası'nın da hazırlandığını belirten Babacan, çiftçiye bundan sonra sadece Doğrudan Gelir Desteği değil ürün ve kredi desteğinin de verileceği belirtti.
Babacan, "Bu yasayla birlikte Doğrudan Gelir Desteğinin yüzde 50-60 arasında bir paya sahip olacak. Biz bölgeye ve ürüne göre destek olsun istiyoruz" diye konuştu. Babacan, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borçlarının da yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Babacan, 900 bin çiftçi ailesinin bu borçlardan yararlandığını söyledi. Babacan, yolsuzluklar karşısında sağlam ve dinamik durduklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Yolsuzluklardan sağladığımız kaynakları emekliye dar gelirliye ve çiftçiye veriyoruz. Bu işi bilme meselesidir. Mevcut kaynakları kimden yana kullanacağımız meselesidir. Biz her zaman vatandaştan ve çiftçiden yana kullanıyoruz. Aynı şey zorunlu tasarruf ödemelerinde de geçerli oldu. Yaklaşık bu sene 6 katrilyon liralık bir kaynağı vatandaşlarımıza dağıtıyoruz".
Babacan'ın konuşmasının ardından toplantıya katılan bir çiftçi şeker pancarı kotasından dolayı bir çok çiftçinin zor durumda kalmasını söylemesi üzerine, Babacan, bu konuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgilendiğini ancak çiftçilerin mağdur olmaması için hükümet olarak çalıştıklarını ifade etti.