'Bölgesel asgari ücret zaten uygulanıyor'

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de bölgesel asgari ücretin zaten uygulandığını belirterek, "Toplam 49 ildeki istihdamlarda ücret üzerinden stopaj vergisini ve SSK primlerinin işveren paylarını almıyoruz. Dolayısıyla işçiye verilen para değişmediği halde işverene maliyeti düşmektedir" dedi.

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ve yönetim kurulu üyeleri Şener'i Başbakanlık merkez binadaki makamında ziyaret ederek, ASO'nun hazırladığı 'İşsizlik ve Bölgesel Gelir Dağılımı Eşitsizliğiyle Mücadele İçin Yerel Asgari Ücret Uygulaması' raporunu sundu. Raporu Bakan Şener'e özetleyen Çağlayan, bu süreçte başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere muhalefet liderleriyle ve çeşitli kesimlerle biraraya geldiklerini söyledi. Türkiye'nin tarihinde eşi benzeri görülmeyen bir büyüme ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Çağlayan, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün hormonlu büyüme lafına da atıfta bulundu. Çağlayan, "Her ne kadar hormonlu büyüme denildiyse de ben bunun böyle olmadığı kanaatindeyim" dedi. Türkiye'de yaşanan büyümeye karşılık işsizlik sorununun büyüdüğünü ifade eden Çağlayan, SSK ve Bağkur'lu olmayan 7 milyon kişinin kayıt dışı istihdam edildiğini kaydetti. İstihdamı sadece sanayi sektöründe değil, diğer sektörlerde de aramak gerektiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'de bu konuda yeterli alanın olduğunu söyledi. Çağlayan, net 350 milyon lira asgari ücret alan bir çalışanın işverene maliyetinin 700 milyon lira olduğunu belirtti. Türkiye'de birinci bölge olarak ilan edilecek geri kalmış 19 ilde asgari ücretin brüt 250 milyon lira olmasını SSK ve vergiden yüzde 1 alınmasını isteyen Çağlayan, ikinci bölge olarak ilan edilecek olan 30 ilde asgari ücretin brüt 350 milyon lira diğer kalan illerde ise mevcut asgari ücretin uygulanmasını talep ettiklerini belirtti. Çağlayan, bu uygulamanın kayıt dışılığı azaltacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Kabulde konuşan Bakan Şener ise, bölgesel asgari ücret uygulamasının her şeyden önce teşvik sistemi olarak düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Sanayici ve iş adamı için maliyetin önemli olduğunu kaydeden Şener, maliyet için en önemli giderin ise personel gideri olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE'DE BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI VAR" Türkiye'de şu anda bölgesel asgari ücretin uygulandığını ifade eden Şener, "Bölgelerde farklı bir asgari ücret var. En azından işverene maliyeti farklı. Toplam 49 ildeki istihdamlarda, ücret üzerinden stopaj vergisinin, SSK primlerinin işveren paylarını almıyoruz. Dolayısıyla işçiye verilen para değişmediği halde işverene maliyeti düşmektedir" diye konuştu.

Bu teşviklerin büyük kentlere göçü önlediğini ve küresel rekabette avantaj sağladığına dikkati çeken Şener, ancak konunun çok yönlü olarak değerlendirilmesini, sonuçlarının çok iyi tespit edilmesi gerektiğini vurguladı. Böyle bir uygulamada kazanılmış hakların geri alınamayacağını ifade eden Şener, yeni ücretlerin 350 YTL'nin altına düşmeyeceğini söyledi. Daha sonra Şener ve Çağlayan gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Zübeyir Aydar'ın bugün Brüksel'de terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısı yapacağı toplantıya izin verilmesi durumunda Türkiye'nin tavrının ne olacağı yönündeki sorusuna Bakan Şener cevap vermekten kaçındı. Şener, "Ben böyle bir konuda değerlendirme yapmayayım" dedi. Bir gazetecinin 'Neden görüşmelerde asgari ücretin de artırılmasını dile getirmiyorsunuz?' şeklindeki sorusuna Çağlayan, "Türkiye'de asgari ücret ne zaman artmışsa işsizlik de o kadar artmıştır. Asgari ücret ne kadar yükseltiliyor ise o kadar işletme kapatılıyor" açıklamasını yaptı.
Bir gazetecinin 'Başbakan Erdoğan, Diyarbakır ziyaretinde doğulu iş adamlarına bölgeye yatırım yapma çağrısında bulundu. Siz de Muşlu'sunuz. Yatırım yapacak mısınız'? yönündeki sorusuna ise Çağlayan, "Duygusallık ayrı, yatırım ayrı. Yatırım yapmak kolay değil. 2-3 milyon dolar gerekli. Sizi oraya çağıracak altyapı gerekli, güvenlik gerekli" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Şener, 2005 yılında hedeflenen büyümenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine, "2005 yılında hükümetimizin hedefi yüzde 5'tir. Bu hedefin gerçekleşeceği birçok verilerden anlaşılmaktadır" şeklinde görüş belirtti.

Toplantıda Şener'in asgari ücret ile ilgili açıklama yaparken halen uygulanmakta olan asgari ücretin ne kadar olduğunu ASO Başkanı Çağlayan'a sorması ise dikkat çekti.