"Bölgesel kan merkezleri kurulacak"

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ülke genelindeki kan ve kan ürünlerinin koordineli bir şekilde organize edilmesi için 'Bölgesel Kan Merkezleri' kurulması çalışmalarının yürütüldüğünü açıkladı.

Bakan Akdağ, Bursa Milletvekili Kemal Demirel'in soru önergesini yazılı olarak cevaplandırdı. Bakan Akdağ, yazılı cevabında, ülke genelinde kan toplama işlemlerinin Kan Merkezi veya istasyonu bulunan Sağlık Bakanlığı Hastaneleri, Ünivresite hastaneleri kan merkezleri ve Türkiye Kızılay Derneği'ne bağlı Kan Merkezi veya istasyonlarının gerçekleştirdiğini belirterek, Sağlık Bakanlığına bağlı 155 kan merkezi ile 120 kan istasyonu, Üniversite hastanelerine bağlı 39 kan merkezi, Kızılay'a bağlı 22 kan merkezi ve 7 kan istasyonu, ayrıca 6 tane de diğer kan merkezi istasyonu bulunduğunu ifade etti. Zamanında kullanılmayan kan ve kan ürünlerinin Çevre Kanununa dayanılarak çıkarılan Tıbbi Atıkların Kontrol Yönetmeliğine göre imha edildiğini belirten Bakan Akdağ, "Ülke genelinde kan ve kan ürünlerinin koordineli bir şekilde organize edilmesi için Bölgesel Kan merkezleri kurulması yönünde çalışmalar yapılmaktadır" ifadelerine yer verdi.
Bakan Akdağ, açıklamalarında şu ifadelere de yer verdi:

Reklam
Reklam

"Kan ve kan ürünlerinden azami ölçüde yararlanılması için günümüz ihtiyaçlarına uygun düzenlenen yeni Kan ve Kan Ürünleri Kanunu tasarısı son aşamaya gelmiştir. Yeni yas tasarısı doğrultusunda kan ürünlerinin işlenmesi, dağıtımı, planlanması ve saklanması bölgesel kan merkezlerince yapılacaktır. Bu merkezler bölgeden donör kazanım programları ile kan toplayarak bölgenin kan ihtiyacını merkezi dağıtımla karşılayacaktır. Toplanan kanlardan kullanım miktarlarının üzerinde kalan kan komponetleri için bu ürünleri değrelendirme çalışmaları yapılmaktadır. Ülke genelinde yapılacak planlama ile ihtiyaç duyulan bölgelere bölgesel kan merkezleri kurulup, mevcut kan merkezleri ve istasyonlarında yeniden yapılanmaya gidilerek, kan ve kan ürünlerinden azami düzeyde yararlanılacaktır. Ayrıca tam kan kullanımının azaltılması, kan ürünlerinin kullanımının arttırılması amacıyla illerde hekim ve hekim dışı sağlık personeline eğitim sempozyumları düzenlenmekte olup, bu eğitimler sonucunda ülkemizin tam kan kullanımı yüzde 95'in üzerinde iken, bu rakam yüzde 50'lere kadar indirilmiştir. Hedefimiz ülkede tam kan kullanımını çağdaş dünya ülkeleri gibi yüzde 5'lere çekmektir."

Reklam
Reklam