Bolu Dağı'nda esnafın çaresiz bekleyişi sürüyor

BOLU (İHA) - Bolu Dağı tünelinin İstanbul-Ankara şeridinin açılmasına kısa bir süre kala, Bolu Dağı esnafının çaresiz bekleyişi devam ediyor.

Yapımına 1990 yılında başlanan Bolu Dağı Tüneli'nin, 2 bin 871 metre uzunluğundaki İstanbul ile Ankara arasında ulaşımı sağlayacak sağ tüple, 2 bin 954 metre uzunluğundaki Ankara ile İstanbul arasındaki ulaşımı sağlayacak sol tüpte kazı çalışmaları tamamlanarak, sağ tüp ulaşıma hazır hale getirildi. İtalyan Astaldi S.P.A. firması tarafından başlanan 26 kilometrelik Bolu Dağı Geçişi Projesi toplam 4.5 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük, dolgu ve menfez ile geçilen bölümlerle asfalt yoldan oluşuyor.

Reklam
Reklam

23 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katılacağı törenle hizmete açılacak olan Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul Ankara şeridi, Bolu Dağı esnafını şimdiden kara kara düşündürüyor. Günde ortalama 30 bin otomobil, 650 otobüs, 4 bin kamyon ve TIR'ın geçtiği Bolu Dağı'nda bulunan 80'den fazla işyerinin sahibi, İstanbul Ankara şeridi açıldıktan sonra işyerlerini kapatacaklarını söyleyerek, yaklaşık 6 binin kişinin de işsiz kalacağını ifade etti.

Bolu Dağı Tüneli'nin belirli noktalarında açılacak tesislerin ihale aşamasında ilk hakkın kendilerine verilmesini isteyen Bolu Dağı esnafı, ihaleye girecek büyük firmalarla yarışamayacaklarını söyledi. Köroğlu Et Mangal'ın sahibi Alihan Hacıeyüpoğlu, tünelin açılmasıyla birlikte işletmelerin bir bir kapanmak zorunda kalacağını belirterek, "Tünel açıldığında Bolu Dağı'nda bulunan işyerlerinin büyük kısmı kepenk kapatacak. Bu işyerlerinde 6 bin kişi çalışıyor. Devletten yardım bekliyoruz. Yapılacak olan ihalede ilk tercih bize verilirse, evine ekmek götüren insanlar biraz olsun çaresizlikten kurtulur. Aksi halde bizim ihaleye girecek büyük firmalarla yarışmamız mümkün değil. Çaresiz, olacakları bekliyoruz. Bolu Dağı Tüneli açılacak ancak, arkasında işsizler ordusu bırakacak" dedi.

Reklam
Reklam

Arslan Et Mangal'ın sahibi Osman Arslan ise, "Tünel açıldıktan sonra kimse dağ yolunu kullanmaz. 23 Ocak'tan sonra duruma bakacağız. Kar etmeyen bir işletmeyi de açık tutmanın bir anlamı yok ve muhtemelen kapatacağız. İşyerlerinin kapanması binlerce insanın da işsiz kalmasına neden olacak. Bu insanlar çevre köylerde yaşayan kişiler. Çoğu okumamış ve belli bir yaşa gelmişler. Bu yaştan sonra nerede iş bulacaklar?" diye konuştu.

Arslan, Bolu Dağı Tüneli Geçişi'nde tesisler için ayrılan alanları da büyük şirketlerin satın alacağını, küçük esnafın yine mağdur olacağını ileri sürdü.
Tesislere uğrayan sürücüler ise, Bolu Dağı Tüneli'nin açılmasıyla tünel yolunu tercih edeceklerini ifade etti. Zor kış şartlarında tünel yolunun daha güvenli olacağına inandıklarını ifade eden sürücüler, çile yolu haline gelen Bolu Dağı trafiğinin tünel açılmasıyla son bulacağına inandıklarını söyledi.