BOLU'DA KUŞ GRİBİ TATBİKATI

Mutlu YUCA- Taner BAYAR/BOLU, Bolu'da, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üç gün sürecek Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı

Mutlu YUCA- Taner BAYAR/BOLU, Bolu'da, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üç gün sürecek Gerçek Boyutlu Kuş Gribi Tatbikatı açılış toplantısıyla başladı. Köroğlu Otel'deki toplantıya Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, tavuk entegre tesisleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Bolu'nun kanatlı sektöründe Türkiye'nin lokomotif ili olduğunu vurgulayan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, "Ülkemizde kanatlı sektöründe lokomotif görevi üstlenmekteyiz. İlimiz kanatlı eti üretiminde Türkiye'de üçte birlik bir paya sahiptir. İlimizde yedi adet kanatlı entegresi faaliyet göstermektedir. Bolu'da ticari kanatlı işletmelerin yoğun olarak bulunmasından dolayı tatbikat daha da önem kazanmaktadır" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol ise kuş gribi hastalığı 2005 yılında Türkiye'ye gelmeden önce önemli bir senaryodan hareketle çalışma yapıldığını açıklayarak, "Bu hastalığın gelmesinin ardından senaryoların sahada ciddi anlamda uygulanması neticesinde bizim kültür tavukçuluğunu yaptığımız sektör bundan zarar görmedi. Verdiğimiz bu mücadele gerek uluslararası arenada, gerekse ulusal arenada büyük bir başarıyla anlatıldı. Bu Türkiye'nin büyük bir başarısıdır. Nasıl yangın ve başka alanlarda tatbikat yapıyorsanız herhangi bir hastalık çıktığında uygulamaya aktarılması orada doğabilecek eksiklikleri önceden görmek ve ona ilişkin bütünsel bir anlayışla, sistematik bir yaklaşımla hastalığın önlenmesi büyük bir önem taşıyor. Bu senaryonun uygulanması da potansiyel bir hastalık geldiğinde nasıl davranacağiz ve hareket edeceğiz bunu görmek için acil eylem planı çerçevesinde yapıyoruz" diye konuştu.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Sait Koca ise Türkiye'de tavuk eti ihracatının geçtiğimiz yıl 400 bin tonlara ulaştığını açıklayarak, "Bu yıl 450 bin ton ihracat 725 milyon dolar ihracat geliri bekliyoruz. Rusya ile ihracatımız artma ivmesinde ve 6 bin tonlar seviyesine ulaştık. Bunun bu ay yedi binleri geçeceğini önümüzdeki ay ise sekiz binlere ulaşacağını tahmin ediyoruz. İhracat bizim için önemli ve kuş gribi hastalıklarda bizim korkulu rüyamız. Hem iç pazarımızı tıkaması ve ihracatı durduracak olmasından dolayı kuş gribi en büyük korkulu rüyamız olarak karşımızda duruyor. 2005 ve 2006 yıllarında bu sıkıntıyı gördük ve yaşadık" dedi. Üç gün sürecek tatbikatın iki günlük bölümünde teorik çalışmaya katılacak olan ekipler üçüncü gün bir köyde saha tatbikatı yapacaklar.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: