Bombalı saldırı davasına devam

İSTANBUL (İHA) - İstanbul'da 15-20 Kasım tarihlerinde meydana gelen patlamalarla ilgili görülen davanın 3 oturumunda, 5190 sayılı "Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin Kaldırılmasına Dair Kanun"un, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verildi.

Sanık avukatları ve sanıklar arasında, sorgulamanın bugün yapılıp yapılmayacağına dair tartışma yaşanırken, bazı avukatlar sorgulamanın bugün yapılmasını istedi. Duruşmaya katılan, aralarında Gürcan Bac ve Habib Aktaş'ın eşlerinin de bulunduğu bir çok sanık bugün sorgularının yapılmasını istedi. Ayrıca, Habib Aktaş'ın eşi Cemile Aktaş ile firari sanık Gürcan Bac'ın dini nikahlı eşi Mediha Yıldırım'ın isteği üzerine avukatları Abdurrahman Sarıoğlu davadan çekildi.

Reklam
Reklam

İstanbul 2 No'lu DGM'de görülen davanın 3 oturumuna, aralarında El Kaide'nin Türkiye sorumlusu olduğu iddia edilen ve eylemlerin talimatını verdiği belirtilen firari sanık Habib Aktaş'ın eşi Cemile Aktaş ile firari sanık Gürcan Bac'ın dini nikahlı eşi Mediha Yıldırım'ın da bulunduğu 13 sanık ve sanık avukatları ile müdahil avukatları katıldı. 5190 sayılı "Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda Değişiklik Yapılması ve Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin Kaldırılmasına Dair Kanun"un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, mahkeme heyeti davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi. Bu arada sanıklar ile sanık avukatları arasında, sorgulamanın bugün yapılıp yapılmayacağı konusunda tartışma yaşandı. Sanık avukatlarından bir kısmı sorgulamanın bugün yapılabileceğini savunurken, bazıları sorgulamanın bugün yapılamayacağını söyledi. Sanık avukatlarından Osman Karahan, "Aslında önemli olan hakim kararıdır. Sorgu yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur. Bu celse sanıkların sorgusunun yapılmasını istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sorgulamanın yapılmasını istemeyen diğer avukatlar ise, Anayasa'nın DGM'lerin kurulmasına ilişkin 143. maddenin kaldırılmasından sonra ortaya çıkan fiili durum ile 5190 sayılı kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle oluşan fiili durum arasında bir değişiklik olmadığını belirterek, sadece tahliyeye ilişkin kararın verilmesini ve esasa ilişkin işlem yapılmasını talep etti.

Duruşmada müdahil avukatları da sorgunun yapılmaması gerektiğini savundu. Habib Aktaş'ın eşi Cemile Aktaş ile firari sanık Gürcan Bac'ın dini nikahlı eşi Mediha Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda sanık ise bugün sorgularının yapılmasını istedi.

Savcı Mehmet Ergül, sorgusunun yapılmasını isteyen sanıkların sorgularının yapılmasını, diğer sanıkların ise sorgularının yapılmamasını istedi. Savcının bu istediği üzerine mahkeme heyeti karar için duruşma salonunu dışına çıktı. Her zaman duruşma salonundaki sanık ve sanık avukatlarını dışarı çıkaran mahkeme heyetinin, bu sefer kendilerinin dışarı çıkması dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Aranın ardından kararı açıklayan Şerafettin İste, duruşma başlamadan önce heyet olarak sanıkların sorgusunun yapılıp yapılmayacağına dair 1.5 saat tartıştıklarını belirterek, "Ağır Ceza Mahkemeleri kurulmuş dahi olsa, 5190 sayılı yasanın 1. maddesini biz maksada uygunluk şeklinde yorumluyoruz. Bu celse sorgusunun yapılmasını isteyen sanıkların sorgularının yapılması, diğer sanıkların da sorgularının yapılmamasına karar verdik. Ayrıca şu andan itibaren 5190 sayılı yasada sözü edilen Ağır Ceza Mahkemesi sıfatıyla yargılamanın devam edilmesini de kararlaştırdık" dedi ve sözlerini tutanağa yazdırdı.
Habib Aktaş'ın eşi Cemile Aktaş ile firari sanık Gürcan Bac'ın dini nikahlı eşi Mediha Yıldırım'ın isteği üzerine avukatları Abdurrahman Sarıoğlu davadan çekildi.

Sanıkların sorgulanmalarına DGM'de devam ediliyor.