Bonzai içen adamın dramı

İstanbul Gaziosmanpaşa'da bonzai içen bir şahsın görüntüleri, bu maddenin ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya koydu.

MYNET HABER - CİHAN DEMİRCİ

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinin Beşyüzevler semtinde kuruyemiş dükkanı işleten okuyucumuz Yücel Altın'ın 'Mynet Whatsapp İhbar Hattı'mıza gönderdiği görüntüler, bonzai illetinin insanları nasıl bir hale soktuğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Görüntülerde kendinden geçmiş bir şekilde, yol ortasında dikilen ve dakikalarca bulunduğu noktada sallanan bir şahıs dikkati çekiyor. Çevredekilerin iddialarına göre şahıs bonzai denen uyuşturucu maddeyi kullandıktan sonra bu hale gelmiş.

Reklam
Reklam

Yücel Altın, sıradan bir iş günü geçirirken, kendisine ait olan Ilgaz Kuruyemiş'in hemen önünde yaşananları fark ediyor ve cep telefonuyla o anları kaydediyor. Görüntülerde cadde üzerinde bir şahsın olduğu noktada uzun süre beklediği ve beklediği süre içinde de kendinde olmadığı görülüyor. Şahıs sağa sola ve aşağıya doğru yaptığı anlamsız ve yavaş hareketlerle dikkat çekiyor. Bu sırada geçenler de durumu fark ediyor fakat hiçbir şey yapmadan yollarına devam ediyorlar. Şahsın bu haline üzülen bir esnaf ise kötü durumdaki kişiyi kolundan tutarak kaldırıma oturması için yardımcı oluyor. Gelen esnafa iyi olduğunu söyleyen şahıs esnaftan 'Ne iyisi, ayakta duramıyorsun?' diye tepki görüyor.

SEMT İNSANI DURUMDAN RAHATSIZ

Olayı kayda alan Yücel Altın'ın, bir müşterisi ise semtte benzer olaylara şahit olduklarını dile getirdi ve emniyeti göreve çağırdı. İsmini vermek istemeyen vatandaş 'Defalarca benzer görüntülere tanıklık ediyoruz. Kimi sokakta yürüyemez halde park halindeki araçlara çarparak ilerliyor, kimi bir apartman girişinde baygınlık geçiriyor. Hem de bu olaylar güpegündüz yaşanıyor. Bu insanlar bu uyuşturucuyu nasıl bu kadar kolay temin edebiliyor? Bunu anlamak mümkün değil. Emniyet güçlerimizden rica ediyoruz, denetimlerini sıklaştırsınlar. Kim bu maddeyi satıyor, insanların hayatıyla oynuyorsa hepsini temizlesinler. Bizler bu semtte yıllardır yaşayan insanlarız. Son birkaç yıldır bu görüntüleri görmek bizleri gerçekten çok üzüyor. Artık sokaklarımızın güvenli olduğunu düşünmüyoruz. Herkesin çoluğu çocuğu var. İnanıyorum ki, polis kapsamlı bir araştırma yapsa bu semtte kim bonzai satıyor, kim bonzai alıyor öğrenir ve gerekeni yapar. Lütfen onlar da boşlamasınlar. Neticede bir pislik varsa ortada, temizlenmediği sürece herkese bulaşır.' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

BONZAİ NEDİR?

Dünyada Spice, Bonzai Citrus, K2, Jamaican, Scope, Smoke gibi isimlerle bilinen, bazı kurutulmuş bitki yapraklarına emdirilmesiyle sıvı ve toz şeklinde ambalajlanıp sağlığa zararlı olmadığı algısı oluşturularak piyasaya sürülen; Bonzai, esrara benzer etkilere neden olan ve metabolizmayı tamamen tahrip eden uyuşturucu bir maddedir.

Bu sentetik kannabinoidler, hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla laboratuvarlarda geliştirilmiştir. Ancak, uyuşturucu olarak pazarlanan bonzai ürünleri içindeki, çok farklı miktar ve çeşitteki bu sentetik maddeler, doğal esrar ve eroine göre çok daha tehlikeli etkileriyle, beyin hücrelerinde kısa sürede hasara yol açar, şizofreniye benzer bir durum ortaya çıkarır ve ani kalp durmalarına neden olur.

Bonzanin kullanımının belirtileri nelerdir?

Bonzai kullananlarda, vücut sıcaklığı yükselir, Ağrı duyusu azalır, hareketleri yavaşlar ve yüz ifadesi donuklaşır. Vücutlarını, kol ve bacaklarını farklı bir pozisyona sokarlar ve uzun süre öyle kalırlar. Bonzai, vücutta doğal olarak bulunan kannabinoidlere göre, beyinde bulunan CB1 ve bağışılık sistemi ile ilgili CB2 reseptörlerini çok daha güçlü uyardığından etkileri daha uzun sürer. Bu nedenle Bonzai kullanımında ölüm oranları daha sık görülmektedir.

Reklam
Reklam

Bonzai kullanımının başlıca belirtileri nelerdir?

• Baş dönmesi

• Halüsinasyon, hafıza kaybı, duygu ve düşünce bozuklukları, oryantasyon bozukluğu

• Görme ve işitme ile ilgili, algıda bozukluklar

• Geçici felç durumu, bilinç kaybı

• Ağrılı uyaranlara duyarsızlık, nöbetler ve koma

• Çarpıntılar, ritim bozuklukları, kalp atışlarının artması, nabız yükselmesi, kan basıncında (tansiyonda) hızlı düşme, şok, kalp krizi

• Nefes darlığı, öksürük, kas kasılması, göğüs ağrıları

• Ağız kuruluğu, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü,

• Karın ağrıları ve kanamalar gibi mide bağırsak etkileri

• Hareket bozuklukları, kaslarda ağrı, sertlik ve kramplar

• Kan şekeri düşüklüğü

• Açlık hissi, iştah bozuklukları, sıvı kaybı

• Elektrolit bozuklukları, vücut ısısının yükselmesi, aşırı terleme gibi metabolik bozukluklar

Anahtar Kelimeler: