Bonzai nedir, neyden yapılır? Bonzai'nin zararları nedir, bırakmak için ne yapmalı?

Bonzai, eroinden yüz kere daha tehlikeli olan bu sentetik uyuşturucu kullananların sayısındaki artış, son zamanlarda sokaklarda zombi gibi dolanan kişilerin görülmesine sebep oldu. Peki Bonzai nedir? Neyden yapılır? Zararları nedir? Nasıl kurtulunur? Bonzai'nin içindekiler nelerdir?

Bonzai yine gündeme oturdu. Buna da son zamanlarda sokaklarda zombi gibi dolaşan, konuşmakta zorluk çeken, kıpırdamadan bir yerde saatlerce duran bonzai kullanıcısı sayısı artması halkı endişendiriyor. Peki bonzai nedir? Neyden, nasıl yapılıyor? İçinde neler var? Bonzainin zararları nedir? Kurtulmak için ne yapmak gerekir?

Zehir tacirlerinin Türkiye’de yaklaşık 7 yıl önce pazarlamaya başladığı sentetik uyuşturucu bonzai, fiyatının 10 liralara kadar düşmesiyle hızla yayılmaya başladı. Doğal olmayan ortamlarda üretilen bu sentetik madde, son derece büyük riskleri de beraberinde getiriyor. Tek bir dozda bile ölüme kadar götürebilen bonzai bir anda korku, öldüğünü düşünme, halüsinasyon gibi etkilere sahip.

Reklam
Reklam

BONZAİ NEDİR, NEYDEN YAPILIR, İÇİNDE NELER VAR?

Sentetik kannabinoid veya bilinen adıyla bonzai, esrar etkisi veren bir tasarım uyuşturucu. Spice, K2 gibi başka isimlerle de anılmakta ve esrara alternatif olarak 2004'ten beri ticareti yapılmaktadır. Çoğunlukla pipo veya nargile ile ya da sigara kağıdına sarılarak, nadiren ise demlenerek tüketilmektedir. Yeşilay Cemiyeti tarafından yapılan açıklamaya göre 'eroinden 100 kat zararlı' olan bonzai, bir defalık kullanımda dahi ölüm riski oluşturabiliyor.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti, özellikle gençler arasında son dönemde giderek yaygınlaşan, sentetik uyuşturucu bonzaiden artan ölümler üzerine, dikkatleri uyuşturucuyla mücadeleye çevirdi. Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, henüz ülkemizde yeni duyulan, ancak kısa sürede kullanımı oldukça artan bonzai isimli sentetik uyuşturucu maddesinin hızla yaygınlaştığını söyledi.

Bombay mavisi olarak da bilinen bonzai, uyuşturucuların murakabesi kanunundaki uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin listesine eklenmiştir. Son bomba olarak bilinen ve hızla tüketilmeye başlanan bonzaiye kredi kartına sahip olan herkes internet üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyor. Kokusuz olan bu madde, topluluk arasında farkına bile varılmadan tüketilebiliyor. Beyin, kalp ve akciğerlerde kalıcı hasarlar bırakan bonzainin etkileri arasında unutkanlık ve aşırı sivilce de yer alırken, satış yapan internet siteleri ise ABD, Çin ve Belçika kaynaklı. Türkiye’ye de çoğunlukla Avrupa, Çin ve KKTC’den gelmekte.

Reklam
Reklam

Hammadesi Çin’de kilosu 30 bin dolara satılıyor. Yasadışı yollardan getirilen bir kilo hammadeden bir ton bonzai üretilebiliyor. Uyuşturucu satıcıları daha çok bonzai üretebilmek için, fare zehirinden florosan tozuna kadar pek çok kimyasal maddeyi bonzai üretiminde kullanıyor. Torbacılar Bonzai’yi, rüya, Bombay mavisi ve spice gibi aldatıcı isimlerle satıyorlar. Yurtdışında ‘Damiana’ bitkisine, ülkemizde ise bu bitkiye benzemesinden dolayı ‘yavşan’ otunun yapraklarına püskürtülüp kurutulduktan sonra bitkisel bir uyuşturucu gibi satılıyor. Aslında sentetik bir uyuşturucu ve çok ölümcül.

BONZAİ'NİN TÜRKİYE'DE YASAKLANMASI

13 Şubat 2011'de Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı. Karar kapsamında fenetilamin grubu maddelerden 2 C-B (4-Bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine) ve 2C-P, sentetik kannabinoidlerden JWH-018, P 47, 497, JWH-073, HU-210, JWH-200, JWH-250, JWH-398, JWH-081, JWH-073 methyl derivate, WH-015, JWH-122, JWH-203, JWH-210, JWH-019, ayrıca cathinone, cathine ve catha edulis isimli bitkiler; Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamına alındı.

Reklam
Reklam

BONZAİ'DEN KURTULMAK İSTEYEN NE YAPMALI?

İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü’ne Bonzai’den kurtulmak isteyen çok sayıda gencin ailesi başvuruyor. Bu kişiler de AMATEM’e yönlendiriliyor.

BONZAİ'NİN ZARARLARI

Bonzai sentetik, yani doğal olmayan -labaratuvar ortamında üretilmiş- bir madde olmasından dolayı son derece ciddi riskleri de beraberinde getirir. Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır. Ciddi bir şekilde terlemeyle birlikte bazı uyuşturucu maddelerde görülen 'bad trip', yani ölüm tribi insanları gerçektekten de ölüme götürebilir. Bir anda gelişen korku, öldüğünü düşünme, halisünasyonlar görme söz konusu olabilir; bu esnada kalp krizi görülme riski oldukça yüksektir. Ve bu kriz maddeyi kullanan kişileri ölüme götürebilmektedir.

Bonzai'nin zararları genel olarak şu şekilde sıralanabilir,

1- Kan basıncında hızlı artış ve nabız yükselmesi
2- Şiddetli ağız kuruluğu
3- Göz kızarıklığı
4- Halüsülasyon hayal görme
5- Açlık hissi
6- Ortam seçememe, nerede olduğunu hatırlayamama
7- Geçici körlük
8- Geçici felç durumu

Reklam
Reklam