Bor İlçesinde 48. Alay Sinema Filmi Çekiliyor

Niğde’nin Bor İlçesi’nde Yapımcı Yönetmen Tanyolaç Türkben tarafından “ 48. Alay Sinema Filmi” çekimleri yapılıyor.Bir...

Niğde’nin Bor İlçesi’nde Yapımcı Yönetmen Tanyolaç Türkben tarafından “ 48. Alay Sinema Filmi” çekimleri yapılıyor.

Bir çok dizi ve filme imza atan Yapımcı Yönetmen Tanyolaç Türkben, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen, esir kampında çeşitli işkencelere tabi tutulup dezenfekte edilme bahanesi ile 15 bin askerimizin gözlerinin kör edildiği bir dramı beyaz perdeye taşıyor. Çekimler Niğde’nin Bor İlçesi’nde yapılıyor.

Aksiyon ve dram konulu 120 dakikalık “48. Alay Sinema Filmi” için Niğde’nin Bor İlçesinde boşaltılmış askeri kışla da film platosu kurulmaya başlandı. Yıllar önce boşaltılıp Niğde Üniversitesi Bor Yerleşkesi içine dahil edilen askeri kışla binaları, filmin formatına uygun esir kampına dönüştürülüyor.

Reklam
Reklam

Niğde’nin Bor İlçesi’nde çekilecek olan aksiyon- dram konulu “ 48. Alay Sinema Filmi” nin plato hazırlıkları için yaklaşık bir aydır Bor İlçesi’nde bulunan Yönetmen Yapımcı Tanyolaç Türkben “ 2014 yılı Birinci Dünya Savaşı’nın 100. Yılı, bu konuda İngilizler, Almanlar, Avusturalyalılar yıllar önceden hazırlık yapıp bu savaşı şuanda kendi bakış açıları ile filme aktarıyorlar. Biz de savaşın en önemli tarafı olarak bu konuda bir çalışma yapmak istedik. Filmin hikayesi unutulmuş, unutturulmuş ama yaşanmış bir olayı konu alıyor. Filistin Cephesinde savaşın sonlanması sona ermesinin ardından esir düşen Osmanlı Devleti’nin 48. Alayı, İngilizlerin Mısır’daki Seydibeşir kampına getiriliyor. Kampta Türkçe bilen Ermeni tercümanların ve doktorların İngiliz komutanları yanlış bilgilendirmesi ve yönlendirmeleri ile esir tutulan Türk Askerlerini savaşamaz duruma getirmek, etkisiz kılmak için temizlemek, dezenfekte etmek amacı ile aşırı krizol maddesi katılmış havuzlara sokuyorlar. Direnenler oluyor, ölümle tehdit ediyorlar ve hepsi o havuza başları ile birlikte sokuluyor. Aşırı krizol maddesi bulunan suya kafalarını sokan her Osmanlı askeri kör oluyor. 15 bin Osmanlı askeri burada bilerek zorla kör ediliyor. Öncesi ve sonrasında bir çok işkenceler de görüyorlar. Bu konuyu Askeri kaynaklar, yabancı kaynaklar başta olmak üzere araştırdık. Bu yaşanan dram üzerine bir çok detaya, belgeye ulaştık. 48. Alay askerlerinin esir düşmesinden sonra iki yıl boyunca yaşadıkları beni çok etkiledi. Bu konu unutulmuş, özellikle unutturulmuş bir konu” dedi.

Reklam
Reklam

Film Yapımcı Yönetmeni Tanyolaç bu konuyu film yapmasının bir hayali olduğunu belirti ve “ Bu konuyu film yapmak benim hayalimdi. Gerekli girişimleri yaptık ve Bor İlçesinde çok uygun bir mekanda film platosu çalışmalarına başladık. Bor da ve İstanbul’da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Plato hazır olduktan sonra Ağustos sonu itibari ile çekimlere başlayacağız’ diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: