KONYA (İHA) - TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, Türkiye'nin iç ve dış borçlarının tehlike sınırını aştığını ve önlem alınmazsa Türkiye'nin borç batağına saplanacağını belirterek, "Bir ülkenin gelirleri borçlarını ödemeye yetmiyor hatta dış borç faizlerini bile karşılamıyorsa, bu ülkenin ileride tedavi edilemeyecek bir yarası haline gelecektir" dedi.
İç ve dış borç faizlerinin yükü olmadan 20 yıl gibi uzun bir sürede ancak ödenebileceğini ve bununda 20 yıl sıfır büyüme ile ilerlemesi anlamına geldiğini ifade eden Üzülmez, "Türkiye'nin geleceği ipotek altına alınıyor. Önümüzdeki 20 yıl Türkiye büyümeden iç ve dış borçlarının anaparasını ödeyebilir. Gelirlerin borç faizlerini bile ödeyememesi tehlike sinyallerinin çalmaya başladığının göstergesidir" diye konuştu.
"FAİZ ÖDEMELERİ VERGİ GELİRLERİNİ AŞTI" DPT'nin verilerine göre faiz ödemelerinin 2001 yıl sonu itibariyle vergi gelirlerini aştığını kaydeden Üzülmez, "Borçların anapara ve faiz ödemeleri ise vergi gelirlerinin yüzde 236.3'ünü buluyor. İç ve dış borçların faizi vergi gelirlerinin üzerine çıktı. 2001 yıl sonu itibariyle bu oran yüzde 103.3'ü bularak vergi gelirlerinin ilk defa üzerinde. 1980 yılında iç ve dış borçların faizlerini ödemek için vergi gelirlerinin sadece yüzde 4.2'lik bölümü ayırmak yetiyordu.1987 yılına gelindiğinde faizlerin oranı vergi gelirlerinin 4'te birini bulurken,1994 yılında vergi gelirlerinin yarısı faize ayırmak gerekti.1997 yılında faizin vergi gelirlerine oranı yüzde 48'e kadar gerilerken,bu oran 1999 yılında yüzde 72.4'e, 2000 yılında ise yüzde 77.1'e yükseldi. 2001 yıl sonunda ise faizlerin vergi gelirlerine oranı yüzde 103.3 görerek vergi gelirini aştı. Bu oranın yüzde 94.3'ü iç borç faizleri için, yüzde 9'u ise dış borç faizleri için ödendi. Geçen yıl 39 katrilyon 767 trilyonluk vergiye karşılık, 41 katrilyon 64 trilyon liralık faiz ödemesi gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.
2002 yılında reel sektörde yaşanan kriz dolayısıyla vergi gelirlerinin düşeceğini, iç ve dış borçların ise giderek büyüyeceğini belirten Üzülmez şöyle devam etti: "Türkiye'nin borçlarını ödeyebilmesi için seçimlerden istikrarlı bir hükümet çıkması gerek. Ülkede üreten kesimin önünün açılması, borçların ödenmesine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapılması ve Türkiye'nin faiz borç sarmalından kurtulması gerekiyor. En azından ileriki yıllarda daha acı reçeteler uygulanmaması için bugünden etkin ve kararlı tedbirlerin alınması gerekir."