Borç stoğu gidrek azalıyor

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Unakıtan, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2004 yılı ilk 8 aylık bütçe sonuçlarını açıkladı. Maliye Bakanı Unakıtan, kamu borç stoğunun giderek azaldığını, büyümenin de belirlenen hedefler doğrultusunda devam ettiğini belirtti.

2004 sonunda enflasyonda düşünülenin altında gerçekleşmeler olacağına inandığını vurgulayan Unakıtan, "2004 yılında yüzde 5'in çok çok üzerinde bir büyüme yakalayacağımız görünüyor. Büyüme sağlıklı bir büyümedir, geçici bir büyüme değildir. Diğer taraftan bütçe açığının GSMH'ye oranı 2004 sonunda yüzde 8.5 civarında gerçekleşir, hedef yüzde 10.9'du. Bütçe açıklarının milli gelire oranını yüzde 3'e düşürmeyi hedefliyoruz" dedi. Unakıtan reel faizde de hedefin yüzde 7 olduğunu vurguladı. Unakıtan, "Reel faizler bu seviyeye inince Türkiye'nin önü açıktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İthalat konusunda da görüşlerini açıklayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yatırım mallarının ithalinin artması bizim için sevindirici, tüketim malları ithaline dikkat etmemiz lazım. Tüketim malları ithalinde alınması gereken önlem olduğu takdirde hiç düşünmeden alacağız" dedi. Unakıtan kur politikasında da bir değişikliğin olmayacağını, dalgalı kur sisteminden katiyyen vazgeçilmeyeceğini kaydetti.

BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ

Bu arada Ağustos ayı ve 2004 yılı ilk 8 aylık bütçe gerçekleşmeleri de açıklandı. Buna göre, Ağustos ayında faiz dışı bütçe dengesi 3 katrilyon 460.4 trilyon TL fazla verdi. Ağustos ayı bütçe dengesinde 2 katrilyon 71.5 trilyon TL açık oluştu. Ocak-Ağustos döneminde ise faiz dışı bütçe dengesi 22.569 katrilyon TL fazla verirken aynı dönemde bütçe dengesi 18 katrilyon TL açık belirlendi. Ocak-Ağustos döneminde vergi gelirleri 57 katrilyon 164 trilyon lira, Ağustos ayında ise vergi gelirleri 8 katrilyon 859 trilyon lira oldu. Ağustos ayında harcamalar 12 katrilyon 282 trilyon lira, gelirler 10 katrilyon 211 trilyon lira olarak gerçekleşirken Ocak-Ağustos döneminde harcamalar 88 katrilyon 870 trilyon lira, gelirler 70 katrilyon 870 trilyon lira oldu. Ocak-Ağustos faiz harcamaları 40 katrilyon 569 trilyon lira, Ağustos ayında ise faiz harcamaları 5 katrilyon 531 trilyon lira şeklinde oluştu.

Reklam
Reklam